Dlaczego daltoniści są mniej wybredni kulinarnie? Badania zaskoczyły naukowców

Katarzyna Adamczak

Katarzyna Adamczak

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
24
Udostępnij
Badania dowodzą, że daltoniści rzadziej wybrzydzają przy jedzeniu
Badania dowodzą, że daltoniści rzadziej wybrzydzają przy jedzeniu123RF/PICSEL

Przewaga ornitologów nad resztą społeczeństwa

Ornitolodzy potrafią lepiej rozpoznawać ptaki niż reszta społeczeństwa
Ornitolodzy potrafią lepiej rozpoznawać ptaki niż reszta społeczeństwaolegtroino123RF/PICSEL

Proste pytanie, zaskakujące wnioski

Nie lubisz próbować nowych potraw? Być może rozpoznajesz ich mniej niż inni

Nie lubisz próbować nowych potraw? Za wszystkim mogą stać twój mózg i układ wzrokowy
Nie lubisz próbować nowych potraw? Za wszystkim mogą stać twój mózg i układ wzrokowy123RF/PICSEL

Neofobia żywieniowa, czyli niechęć do próbowania nowych potraw

Jedzenie i kolor aktywują te same obszary naszego mózgu

Rozpoznajemy jedzenie po kolorze?

Neofobia żywieniowa zniknęła

To było tak, jakby przewaga, jaką zdobyli żądni przygód zjadacze nad wybrednymi, zależała od koloru
pisze w swoim artykule na łamach “The Conversation" dr Gauthier.

Czy daltoniści są mniej wybredni przy jedzeniu?

Dlaczego daltoniści są mniej wybredni przy jedzeniu?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Ewa gotuje": Sałatka z buraków i papryki
      "Ewa gotuje": Sałatka z buraków i paprykiPolsat
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      10
      Super
      relevant
      7
      Hahaha
      haha
      5
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      2
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      24
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na