Dlaczego klarowane masło jest tak ważne dla zdrowia?

Klarowane masło powstaje, gdy topi się zwykłe masło i wszelkie osady oraz powstała na wierzchu piana są usuwane. Pozostałość czystych tłuszczów, to właśnie masło klarowane. Tradycyjne masło klarowane jest tworzone, gdy tylko tłuszcz oddziela się od innych składników mleka. Jest to jedno z największych źródeł żywnościowych kwasu masłowego, wypełnione kwasami tłuszczowymi krótko, średnio i długołańcuchowymi, zarówno nienasyconymi, jak i nasyconymi. Zawiera też mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, jak i witaminy A, D, E i K.

article cover
©123RF/PICSEL
©123RF/PICSEL

Długoletnia tradycja

W Azji, szczególnie w Indiach, masło klarowane jest stosowane od tysięcy lat. Poza kulinariami wykorzystywane jest w rytuałach religijnych oraz w lecznictwie. W ostatnich latach masło klarowane zyskało popularność na całym świecie z powodu jego potencjalnych korzyści zdrowotnych. Ale podobnie jak inne produkty, masło klarowane musi być spożywane w umiarkowanych ilościach, aby móc czerpać z niego korzyści. Umiarkowane użycie jest równe około trzem lub czterem łyżeczkom (lub mniej) dziennie. Gdy jest spożywane w dużych ilościach, może być szkodliwe dla organizmu.

1. Wzmacnia kości

Masło klarowane jest jednym z niewielu produktów, które są bogate w witaminy z grupy K, zwłaszcza w witaminę K2. Witamina K2 jest niezbędna dla organizmu, aby pomóc odpowiednio wykorzystać minerały, w tym wapń. W rzeczywistości, ta witamina buduje zdrowe kości lepiej niż wapń i konieczne jest zapewnienie jej odpowiedniego poziomu, aby chronić się na przykład przed próchnicą. Pomaga ono również wzmacniać stawy i tkanki łączne, a także sprzyja ich elastyczności. Witamina K może stymulować metabolizm kostny. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że witamina K pozytywnie wpływa na równowagę wapniową, kluczowy minerał do budowy kości.

2. Wzmacnia układ odpornościowy

Masło klarowane jest również dobre dla twojej odporności. Kwas masłowy, ważny element masła klarowanego, stymuluje produkcję limfocytów T, co jest ważne dla układu odpornościowego i prawidłowego jego funkcjonowania. Ponadto masło klarowane jest wypełnione witaminą A, a to pomaga w eliminowaniu wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zmniejszyć stres oksydacyjny w całym organizmie, co w przeciwnym razie może sprawić, że układ odpornościowy będzie słabszy. Witamina A jest również silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, które mogłoby prowadzić do raka jelita grubego.

©123RF/PICSEL

3. Zwiększa poziom energii

Masło klarowane daje impuls do stymulowania metabolizmu, jak również podnosi poziom energii. Średniej długości łańcuchy kwasów tłuszczowych w nim zawarte są szczególnie użyteczne dla ciała i zwiększają poziom energii. Te kwasy tłuszczowe są szybko przetwarzane przez wątrobę i przekształcane w energię. W tym samym czasie masło klarowane wzmacnia proces wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K, które są istotne dla lepszej wytrzymałości naszego organizmu. Eksperci zalecają korzystanie z masła klarowanego - szczególnie sportowcom - i wskazują jako ważne źródła energii.

4. Wysoka temperatura spalania

Masło klarowane ma wyższą temperaturę palenia w porównaniu do innych tłuszczów, takich jak olej kokosowy lub oliwa z oliwek. To dlatego, że składniki wrażliwe na temperaturę, które pochodzą z mleka, są usuwane z tego rodzaju masła. Oznacza to, że do temperatury 250 stopni C, nie ulegnie ono rozpadowi i nie utraci swoich właściwości. Nie uwolni także akroleiny, substancji odpowiedzialnej za cierpkiego smaku i zapachu żywności. Wolne rodniki są nietrwałymi cząsteczkami, które wywołują rozmaite problemy zdrowotne: od przedwczesnego starzenia się do raka. Ponieważ masło klarowane ma wyższą temperaturę spalania, w trakcie gotowania czy smażenia nie zostaną utworzone wolne rodniki. Oznacza to, niskie ryzyko spożycia tych szkodliwych niestabilnych cząsteczki, powodujących nieodwracalne szkody w organizmie.

©123RF/PICSEL

5. Wspomaga trawienie

Dobre trawienie jest kluczem do dobrego zdrowia, a masło klarowane może wspierać zdrowe trawienie. Będąc bogatym w kwas masłowy, kwas tłuszczowy o krótkim łańcuchu, masło klarowane niezwykle odżywia komórki jelit. Zmniejsza to również stany zapalne, zmniejsza również wyciek niestrawionych cząsteczek pokarmowych i przyspiesza regenerację błony śluzowej układu pokarmowego.

6. Zmniejsza stan zapalny

Kwas masłowy w maśle klarowanym jest jednym z najbardziej korzystnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, którego organizm potrzebuje do zwalczania stanów zapalnych. Kwas masłowy może faktycznie zmniejszyć stany zapalne w całym ciele, a zwłaszcza w przewodzie pokarmowym. To dlatego pacjenci cierpiący na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna i inne zapalne choroby jelit powinny włączyć masło klarowane do swojej diety.

7. Poprawia zdrowie oczu

Ze względu na dużą ilość witaminy A w maśle klarowanym, pomaga ono poprawić zdrowie twoich oczu i chroni przed kilkoma problemami zdrowotnymi związanymi z narządem wzroku. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w eliminacji i neutralizacji wolnych rodników, które atakują komórki plamki żółtej. To z kolei zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz rozwoju zaćmy. Duże stężenie witaminy A w maśle klarowanym sprawia, że jest ona niemal natychmiast używana przez organizm, a kwasy tłuszczowe w maśle wspomagają wchłanianie tej ważnej witaminy, jak również innych składników odżywczych.

art
©123RF/PICSEL

8. Korzyści dla zdrowia skóry

Masło klarowane jest również korzystne dla zdrowia skóry. Jego właściwości mogą nawilżać suchą skórę i pomóc utrzymać ją nawilżoną przez dłuższy czas. Zawiera on wszystkie ważne kwasy tłuszczowe, które wnikają w głąb skóry i utrzymują ją nawodnioną. Kolejną ważną zaletą jest to, że masło klarowane uniemożliwia przedwczesne starzenie się skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek, kurzych łapek i przebarwień skóry.

Dodatkowe korzyści

Ze względu na wysoką temperaturę spalania masło klarowane może "wytrzymać" wyższe temperatury, co jest pomocne podczas pieczenia lub smażenia potraw. Masło klarowane można przechowywać bez chłodzenia przez długi czas i pozostanie świeże. Ponieważ białka zostały usunięte podczas procesu wytwarzania masła klarowanego, może ono być bezpiecznie spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Jedzenia masła klarowanego przed wzięciem suplementów z witaminami może pomóc zwiększyć wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas