Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik pozwoli uratować wypiek
Makowiec symbolizuje pomyślność i dostatek na cały, nadchodzący Nowy Rok, dlatego warto przygotować go z należytą starannością. Drobna wpadka nie powinna co prawda drastycznie zmienić smaku ciasta, jednak pęknięty makowiec na pewno nie zachwyci domowników tak samo, jak idealny wypiek. Dlaczego makowiec pęka podczas pieczenia i jak można tego uniknąć? Tego dowiecie się z naszego artykułu.
Spis treści:
Dlaczego makowiec pęka? Ten błąd rujnuje szanse na idealny wypiek
Pieczenie makowca wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Ciasto może przysporzyć kłopotów zwłaszcza cukiernikom-amatorom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przygotowywaniem strucli. Podczas tego procesu, powietrze często dosłownie rozsadza od środka ciasto w piekarniku.
Powodów, dlaczego makowiec pęka podczas pieczenia, może być kilka. Najczęściej jednak winą za taki stan rzeczy należy obarczyć nieodpowiednie proporcje składników.
Prawda jest bowiem taka, że jeżeli w makowcu znajdzie się zbyt wiele drożdży, wypiek będzie rósł zbyt gwałtownie i w efekcie tego popęka przy pieczeniu.
Może cię zainteresować: Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu
Co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Prosty trik zapobiegnie katastrofie
Aby makowiec nie pękał podczas pieczenia, ciasto po zagnieceniu należy odstawić i odczekać około 2-3 godziny. Jeżeli zaś chodzi o idealną ilość drożdży, to przy formie standardowej wielkości powinno to być około 5 g suchych lub 15 g świeżych drożdży na 1 kilogram mąki. Przy większych naczyniach, można można dodać nieco więcej drożdży. Ważne jest jednak to, aby zachować proporcje.
Makowiec pęka nie tylko przez drożdże. Jest też inny winowajca
Nieodpowiednio dodane drożdże, to popularny powód, dlaczego makowiec pęka. Jednak jest również inna przyczyna, przez którą w cieście pojawiają się niepożądane szczeliny.
Na taki stan rzeczy wpływ może mieć również nadzienie z maku, a konkretnie zbyt duża ilość farszu, która powoduje, że makowiec pęka. Jeżeli więc instynktownie wyczuwamy, że masy jest po prostu za dużo na jeden wypiek, koniecznie wykorzystajmy ją do innych deserów np. do świątecznych ciasteczek.
- Aby utrzymać ciasto w ryzach, ciasto na makowiec zawijamy w pergamin do pieczenia
- Aby uniknąć popękanego makowca samą roladę zwijamy powoli,
- Podczas zawijania, sprawdzamy co chwilę, czy ciasto przylega do masy
Innym dobrym patentem, jak zapobiec pękaniu makowca, może okazać się posmarowanie surowego ciasta roztrzepanym jajkiem. Zapewni to wypiekowi również piękną, złocistą barwę.
Jak uratować popękany makowiec? Wystarczy odrobina wyobraźni
Popękany makowiec to jeszcze nie tragedia. Wypiek można uratować, stosując sprytny i banalnie prosty trik cukierniczy. Wysrarczy jedynie przyozdobić ciasto. Do tego celu najlepiej wykorzystać lukier z sokiem z cytryny, którym należy polać wierzch ciasta.
W przypadku większych szkód można wykorzystać również kandyzowaną skórkę pomarańczową, barwną posypkę lub inne dekoracje.
Skorzystanie z rad, jak uratować makowiec to znacznie lepszy pomysł od marnotrawstwa, jakim byłoby wyrzucenie gotowego wypieku.
Zobacz także: