Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik pozwoli uratować wypiek

Aktualizacja

Makowiec symbolizuje pomyślność i dostatek na cały, nadchodzący Nowy Rok, dlatego warto przygotować go z należytą starannością. Drobna wpadka nie powinna co prawda drastycznie zmienić smaku ciasta, jednak pęknięty makowiec na pewno nie zachwyci domowników tak samo, jak idealny wypiek. Dlaczego makowiec pęka podczas pieczenia i jak można tego uniknąć? Tego dowiecie się z naszego artykułu.

Makowiec to symbol Bożego Narodzenia i szczęścia w nowym roku. Warto więc zadbać, aby był idealny
Makowiec to symbol Bożego Narodzenia i szczęścia w nowym roku. Warto więc zadbać, aby był idealnyJan BieleckiEast News

  • Pęknięty makowiec nie powinien odbiegać w żadnym stopniu smakiem od ciasta, które podczas pieczenia zachowało idealny kształt. Nie oznacza to jednak, że musimy tak po prostu zaakceptować fakt, iż nasz wypiek na Boże Narodzenie na talerzu prezentuje się jedynie przyzwoicie
  • Jeżeli zależy mam na idealnym cieście, które zachwyca również pod względem wizualnym, powinniśmy dowiedzieć się, dlaczego makowiec pęka tak, aby w przyszłości móc temu zapobiec. Poniżej wyszczególniamy kilka cukierniczych wskazówek, które pomogą nam poradzić sobie z tym problemem
  • Poza poradami, jak piec makowiec, podpowiadamy również, co zrobić z wadliwym wypiekiem. Jak uratować popękany makowiec tak, aby goście nie zauważyli wpadki?

Dlaczego makowiec pęka? Ten błąd rujnuje szanse na idealny wypiek

Pieczenie makowca wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Ciasto może przysporzyć kłopotów zwłaszcza cukiernikom-amatorom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przygotowywaniem strucli. Podczas tego procesu, powietrze często dosłownie rozsadza od środka ciasto w piekarniku.

Pękający makowiec smakuje tak samo, jednak nie wygląda najlepiej
Pękający makowiec smakuje tak samo, jednak nie wygląda najlepiejEast News

Powodów, dlaczego makowiec pęka podczas pieczenia, może być kilka. Najczęściej jednak winą za taki stan rzeczy należy obarczyć nieodpowiednie proporcje składników.

Prawda jest bowiem taka, że jeżeli w makowcu znajdzie się zbyt wiele drożdży, wypiek będzie rósł zbyt gwałtownie i w efekcie tego popęka przy pieczeniu.

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Prosty trik zapobiegnie katastrofie

Aby makowiec nie pękał podczas pieczenia, ciasto po zagnieceniu należy odstawić i odczekać około 2-3 godziny. Jeżeli zaś chodzi o idealną ilość drożdży, to przy formie standardowej wielkości powinno to być około 5 g suchych lub 15 g świeżych drożdży na 1 kilogram mąki. Przy większych naczyniach, można można dodać nieco więcej drożdży. Ważne jest jednak to, aby zachować proporcje.

Makowiec pęka nie tylko przez drożdże. Jest też inny winowajca

Nieodpowiednio dodane drożdże, to popularny powód, dlaczego makowiec pęka. Jednak jest również inna przyczyna, przez którą w cieście pojawiają się niepożądane szczeliny.

Na taki stan rzeczy wpływ może mieć również nadzienie z maku, a konkretnie zbyt duża ilość farszu, która powoduje, że makowiec pęka. Jeżeli więc instynktownie wyczuwamy, że masy jest po prostu za dużo na jeden wypiek, koniecznie wykorzystajmy ją do innych deserów np. do świątecznych ciasteczek.

  • Aby utrzymać ciasto w ryzach, ciasto na makowiec zawijamy w pergamin do pieczenia
  • Aby uniknąć popękanego makowca samą roladę zwijamy powoli, 
  • Podczas zawijania, sprawdzamy co chwilę, czy ciasto przylega do masy
Zwijanie makowca powinno być jak najbardziej dokładne i ostrożne tak, aby ciasto nie uległo rozbiciu
Zwijanie makowca powinno być jak najbardziej dokładne i ostrożne tak, aby ciasto nie uległo rozbiciu123RF/PICSEL

Innym dobrym patentem, jak zapobiec pękaniu makowca, może okazać się posmarowanie surowego ciasta roztrzepanym jajkiem. Zapewni to wypiekowi również piękną, złocistą barwę.

Jak uratować popękany makowiec? Wystarczy odrobina wyobraźni

Popękany makowiec to jeszcze nie tragedia. Wypiek można uratować, stosując sprytny i banalnie prosty trik cukierniczy. Wysrarczy jedynie przyozdobić ciasto. Do tego celu najlepiej wykorzystać lukier z sokiem z cytryny, którym należy polać wierzch ciasta.

Dobrze zwinięty makowiec po upieczeniu rozpoznam m.in. po symetrycznej spirali wewnątrz wypieku
Dobrze zwinięty makowiec po upieczeniu rozpoznam m.in. po symetrycznej spirali wewnątrz wypiekuAnna FreindorfEast News

W przypadku większych szkód można wykorzystać również kandyzowaną skórkę pomarańczową, barwną posypkę lub inne dekoracje.

Skorzystanie z rad, jak uratować makowiec to znacznie lepszy pomysł od marnotrawstwa, jakim byłoby wyrzucenie gotowego wypieku.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas