Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik pozwoli uratować wypiek

Makowiec to symbol Bożego Narodzenia i szczęścia w nowym roku. Warto więc zadbać, aby był idealny
Makowiec to symbol Bożego Narodzenia i szczęścia w nowym roku. Warto więc zadbać, aby był idealnyJan BieleckiEast News
  • Pęknięty makowiec nie powinien odbiegać w żadnym stopniu smakiem od ciasta, które podczas pieczenia zachowało idealny kształt. Nie oznacza to jednak, że musimy tak po prostu zaakceptować fakt, iż nasz wypiek na Boże Narodzenie na talerzu prezentuje się jedynie przyzwoicie
  • Jeżeli zależy mam na idealnym cieście, które zachwyca również pod względem wizualnym, powinniśmy dowiedzieć się, dlaczego makowiec pęka tak, aby w przyszłości móc temu zapobiec. Poniżej wyszczególniamy kilka cukierniczych wskazówek, które pomogą nam poradzić sobie z tym problemem
  • Poza poradami, jak piec makowiec, podpowiadamy również, co zrobić z wadliwym wypiekiem. Jak uratować popękany makowiec tak, aby goście nie zauważyli wpadki?

Dlaczego makowiec pęka? Ten błąd rujnuje szanse na idealny wypiek

Pękający makowiec smakuje tak samo, jednak nie wygląda najlepiej
Pękający makowiec smakuje tak samo, jednak nie wygląda najlepiejEast News

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Prosty trik zapobiegnie katastrofie

Makowiec pęka nie tylko przez drożdże. Jest też inny winowajca

  • Aby utrzymać ciasto w ryzach, ciasto na makowiec zawijamy w pergamin do pieczenia
  • Aby uniknąć popękanego makowca samą roladę zwijamy powoli, 
  • Podczas zawijania, sprawdzamy co chwilę, czy ciasto przylega do masy
Zwijanie makowca powinno być jak najbardziej dokładne i ostrożne tak, aby ciasto nie uległo rozbiciu
Zwijanie makowca powinno być jak najbardziej dokładne i ostrożne tak, aby ciasto nie uległo rozbiciu123RF/PICSEL

Jak uratować popękany makowiec? Wystarczy odrobina wyobraźni

Dobrze zwinięty makowiec po upieczeniu rozpoznam m.in. po symetrycznej spirali wewnątrz wypieku
Dobrze zwinięty makowiec po upieczeniu rozpoznam m.in. po symetrycznej spirali wewnątrz wypiekuAnna FreindorfEast News
Makowiec doskonałySmakerInteria.tv