Idealnie miękkie i pyszne świąteczne pierniczki? Sekret tkwi w jednym składniku

Bożonarodzeniowe pierniczki to obowiązkowy element na świątecznym stole. Jak je przygotować, aby były jeszcze smaczniejsze i wyjątkowo miękkie? Sekret tkwi w jednym składniku. Dodany do ciasta sprawi, że pierniczki będą wręcz doskonałe.

Aby pierniczki były wyjątkowo miękkie i pyszne, do ciasta należy dodać jeden dodatkowy składnik
Aby pierniczki były wyjątkowo miękkie i pyszne, do ciasta należy dodać jeden dodatkowy składnik123RF/PICSEL

Mimo że do Świąt Bożego Narodzenia zostały jeszcze niecałe trzy tygodnie, nie zaszkodzi zaplanować już pysznych wypieków. Obok serników i makowców, dużym zainteresowaniem cieszą się rokrocznie pierniczki. Wiele osób ma na nie swój idealny przepis, który sprawdza się za każdym razem. Istnieje jednak jeden sekretny składnik, o którym mało kto wie, a wykorzystywany jest przez najbardziej doświadczone gospodynie domowe. Dzięki niemu pierniczki będą niezwykle lekkie i głębokie w smaku. O jaki produkt chodzi?

Dodaj odrobinę do pierników. Smak będzie nieziemski

Składnikiem, który nada pierniczkom idealnej miękkości i delikatności, jest soda oczyszczona. Wystarczy, że oprócz proszku do pieczenia, dodasz pół łyżeczki sody do swojego ulubionego przepisu, a wszyscy będą zachwycać się ich smakiem. Co więcej, jeśli tak przygotujemy ciasteczka, nie trzeba będzie czekać aż zmiękną. 

Soda sprawi, że upieczone pierniczki będą od razu gotowe do spożycia. Nie trzeba będzie czekać aż zmiękną
Soda sprawi, że upieczone pierniczki będą od razu gotowe do spożycia. Nie trzeba będzie czekać aż zmiękną 123RF/PICSEL

Przedstawiamy przepis na doskonałe, mięciutkie pierniczki świąteczne. Oto co będzie potrzebne.

W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem. Następnie wlej olej, miód, śmietanę i wymieszaj dokładnie łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Potem dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy.

Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na blacie na grubość 2-3 mm i przy pomocy foremek powykrawaj pierniczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe ciasteczka. Piecz 20 minut w nagrzanym na 180 st. C piekarniku (góra-dół). Gdy przestygną możesz je udekorować wedle uznania.

Aleksandra Szwed: Polsat kojarzy mi się z moim dzieciństwemPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas