Idealnie miękkie i pyszne świąteczne pierniczki? Sekret tkwi w jednym składniku
Bożonarodzeniowe pierniczki to obowiązkowy element na świątecznym stole. Jak je przygotować, aby były jeszcze smaczniejsze i wyjątkowo miękkie? Sekret tkwi w jednym składniku. Dodany do ciasta sprawi, że pierniczki będą wręcz doskonałe.

Mimo że do Świąt Bożego Narodzenia zostały jeszcze niecałe trzy tygodnie, nie zaszkodzi zaplanować już pysznych wypieków. Obok serników i makowców, dużym zainteresowaniem cieszą się rokrocznie pierniczki. Wiele osób ma na nie swój idealny przepis, który sprawdza się za każdym razem. Istnieje jednak jeden sekretny składnik, o którym mało kto wie, a wykorzystywany jest przez najbardziej doświadczone gospodynie domowe. Dzięki niemu pierniczki będą niezwykle lekkie i głębokie w smaku. O jaki produkt chodzi?
Zobacz również:
- Rarytas na wielkanocny stół. Są zdrowsze i smaczniejsze od tradycyjnych jajek
- Świat oszalał na punkcie tych deserów. Szampańskie kulki i gofry rogalikowe
- Mąka żurkowa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zrobisz nie tylko zakwas
- Jak długo można przechowywać jajka w lodówce? Zaskakujące różnice między Polską a zagranicą
Dodaj odrobinę do pierników. Smak będzie nieziemski
Składnikiem, który nada pierniczkom idealnej miękkości i delikatności, jest soda oczyszczona. Wystarczy, że oprócz proszku do pieczenia, dodasz pół łyżeczki sody do swojego ulubionego przepisu, a wszyscy będą zachwycać się ich smakiem. Co więcej, jeśli tak przygotujemy ciasteczka, nie trzeba będzie czekać aż zmiękną.

Przedstawiamy przepis na doskonałe, mięciutkie pierniczki świąteczne. Oto co będzie potrzebne.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 150 g śmietany 18%
- 2 jajka średniej wielkości
- 30 g kakao ciemnego
- 80 g masła
- 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem. Następnie wlej olej, miód, śmietanę i wymieszaj dokładnie łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Potem dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na blacie na grubość 2-3 mm i przy pomocy foremek powykrawaj pierniczki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe ciasteczka. Piecz 20 minut w nagrzanym na 180 st. C piekarniku (góra-dół). Gdy przestygną możesz je udekorować wedle uznania.