Dlaczego nie należy wyrzucać pestki z awokado?
Okazuje się, że pestka awokado to niezwykłe źródło witamin i składników mineralnych. Następnym razem obierając awokado zastanów się i tak szybko nie wyrzucaj pestki. Pestka zawiera potas, fosfor, przeciwutleniacze i rozpuszczalny błonnik. Substancje te mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić pracę serca, wzmocnić naczynia krwionośne i układ nerwowy. Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się, jak sporządzić proszek z pestki awokado.
Właściwości awokado
Flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w awokado przyczyniają się do zahamowania wzrostu nowotworów. Proszek z pestki awokado poprawia trawienie, promuje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza odczucie nudności oraz eliminuje stany zapalne w układzie pokarmowym. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych włókien, proszek z awokado zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Dzięki niemu organizm absorbuje mniej szkodliwych tłuszczów z układu pokarmowego. Proszek z pestki awokado pomaga schudnąć. Zawiera substancje przyspieszające metabolizm i spalanie tłuszczu.
Jak stosować i sporządzić proszek z pestki awokado?
Dojrzałe awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pestkę należy wysuszyć przez 2-3 dni, a następnie rozbić i zmielić na proszek. Wkładamy pestkę do woreczka i rozbijamy młotkiem. Rozbite części wkładamy do blendera lub robota kuchennego. Blender lub robot musi mieć dużą moc, inaczej uszkodzimy sprzęt.
Istnieje inny sposób na sporządzenie proszku, wysuszoną pestkę ścieramy na tarce. Otrzymany proszek możemy dodać do jogurtów, płatków, sałatek jako suplement diety.
Należy pamiętać, że ¼ łyżeczki proszku dziennie jest wystarczająca by mieć działanie terapeutyczne. W dużych ilościach, proszek z awokado może okazać się trucizną (ze względu na zawarte w niej garbniki). Proszek jest przydatny jedynie w małych dawkach.