Dlaczego nie należy wyrzucać pestki z awokado?

Okazuje się, że pestka awokado to niezwykłe źródło witamin i składników mineralnych. Następnym razem obierając awokado zastanów się i tak szybko nie wyrzucaj pestki. Pestka zawiera potas, fosfor, przeciwutleniacze i rozpuszczalny błonnik. Substancje te mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić pracę serca, wzmocnić naczynia krwionośne i układ nerwowy. Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się, jak sporządzić proszek z pestki awokado.

pestka awokado
pestka awokado© Photogenica

Właściwości awokado

proszek z pestki awokado
© Photogenica

Flawonoidy i przeciwutleniacze zawarte w awokado przyczyniają się do zahamowania wzrostu nowotworów. Proszek z pestki awokado poprawia trawienie, promuje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza odczucie nudności oraz eliminuje stany zapalne w układzie pokarmowym. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych włókien, proszek z awokado zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Dzięki niemu organizm absorbuje mniej szkodliwych tłuszczów z układu pokarmowego. Proszek z pestki awokado pomaga schudnąć. Zawiera substancje przyspieszające metabolizm i spalanie tłuszczu.

Jak stosować i sporządzić proszek z pestki awokado?

proszek pestka awokado
© Photogenica

Dojrzałe awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pestkę należy wysuszyć przez 2-3 dni, a następnie rozbić i zmielić na proszek. Wkładamy pestkę do woreczka i rozbijamy młotkiem. Rozbite części wkładamy do blendera lub robota kuchennego. Blender lub robot musi mieć dużą moc, inaczej uszkodzimy sprzęt.

awokado pestka
© Photogenica

Istnieje inny sposób na sporządzenie proszku, wysuszoną pestkę ścieramy na tarce. Otrzymany proszek możemy dodać do jogurtów, płatków, sałatek jako suplement diety.

Należy pamiętać, że ¼ łyżeczki proszku dziennie jest wystarczająca by mieć działanie terapeutyczne. W dużych ilościach, proszek z awokado może okazać się trucizną (ze względu na zawarte w niej garbniki). Proszek jest przydatny jedynie w małych dawkach.