Dlaczego nie należy wyrzucać skórki z mango?

Mango to pyszny tropikalny owoc, który cieszy się dużą popularnością. Często pojawiają się wątpliwości: czy można jeść skórkę z mango? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać.

Czy można jeść skórkę z mango?
Czy można jeść skórkę z mango?123RF/PICSEL

Czy można jeść skórkę z mango?

Jeśli nie jesteś alergikiem, możesz jeść skórkę z mango
Jeśli nie jesteś alergikiem, możesz jeść skórkę z mango123RF/PICSEL

Skórki z mango nie powinni jeść alergicy. Łupka zawiera aktywną substancję chemiczną - urushiol, która może wywoływać uczulenia. Jednak duża ilość tej substancji występuje w pniu drzewa, a nie w skórce owocu. Jeśli w ciągu czterdziestu ośmiu godzin od dotknięcia łupki nie rozwinie się u ciebie reakcja alergiczna, to znak, że urushiol nie jest dla ciebie szkodliwy.

Mango: Substancje odżywcze i niewiele kalorii

Skórka z mango jest równie bogata w substancje odżywcze, co miąższ owocu, ale w przeciwieństwie do niego zawiera niewielką ilość węglowodanów. W łupce owocu znajdziesz witaminę A i C oraz błonnik. Dzięki temu jest ona zdrowa dla oczu i pozytywnie wpływa na odporność.

Jak jeść skórkę z mango?

Jak jeść skórkę z mango? Koktajl z mango i banana
Jak jeść skórkę z mango? Koktajl z mango i banana123RF/PICSEL

O ile miąższ mango jest miękki i przyjemny dla języka, o tyle chropowata i twarda skórka nie każdemu odpowiada. Jak ją jeść, by nie tracić przyjemności ze spożywania tego wspaniałego tropikalnego owocu?

Jeśli nie przepadasz za twardością i chropowatością skórki z mango, możesz przygotować frytki z kawałkami owocu nie obranego ze skórki. Pokrój mango na osiem części, każdą z nich owiń dojrzewającym boczkiem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane frytki dobrze popieprz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Po piętnastu minutach wyjmij frytki i podawaj z ulubionymi sosami.

Możesz też cały owoc (razem ze skórką) pokroić na kawałki i zblendować z jednym bananem, sokiem wyciśniętym z pomarańczy, ⅓ szklanki mleka i łyżką syropu klonowego. W upalne dni koktajl podawaj z lodem. Innym sposobem jest starcie skórki owocu i dodanie jej do sałatki bądź koktajlu.

Osoby, którym nie przeszkadza faktura łupiny, najczęściej jedzą mango niczym jabłko razem ze skórką.

Pamiętaj, aby przed jedzeniem dokładnie umyć mango.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas