Dlaczego smażenie i pieczenie na pergaminie jest zdrowsze?
Wielką zaletą tego sposobu przygotowania potraw jest wyeliminowanie tłuszczu!
1. Na patelni: wykładamy ją papierem do pieczenia, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, rozgrzewamy (2 min na średnim ogniu) i kładziemy np. sznycle z piersi z indyka obtoczone w przyprawach. Smażymy 5 min (jeśli sznycle mają 2 cm grubości). Plusy: zdrowszy i mniej kaloryczny posiłek oraz... czysta patelnia.
2. W piekarniku: zawijamy natarte przyprawami mięso w pergamin nasmarowany oliwą (wystarczy kilka kropli). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, do temperatury niezbyt wysokiej,150-180 stopni. Czas pieczenia zależy od masy mięsa. Jeśli pieczemy np. pierś z indyka w całości, to czas pieczenia wynosi ok. 1 godziny i 45 min. Plusy: soczystość mięsa gwarantowana! Minus: dłuższe przygotowanie, bo niższa jest temperatura pieczenia.