Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?
Kluski śląskie to potrawa, bez której niedzielny obiad na Śląsku nie ma racji bytu. Tradycyjnie podawane były z roladą oraz modrą kapustą i do dziś takie połączenie serwuje się w wielu domach. Kluski śląskie - wbrew nazwie - są znane poza regionem pochodzenia i swoją sprężystością i miękkością raczą nawet wybredne podniebienia. Co jest cechą charakterystyczną klusek śląskich? Dlaczego trzeba zrobić na nich wgłębienie?
Z czym podawać kluski śląskie?
Każda prawdziwa gospodyni domowa ma swoją sprawdzoną recepturę na kluski śląskie. Ten dodatek do dania głównego powstaje z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie to także wspaniały pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Niezależnie z jakiego surowca się korzysta, kluski podawane są z mięsem, ale także z grzybami, warzywami czy po prostu są polane odrobiną roztopionego masła. Jednak to, co wyróżnia kluski śląskie od innych dań to fakt, że posiadają charakterystyczny kształt oraz dziurkę. Jednak - nawet pytając rodowitą ślązaczkę - nie każdy wie, jaką ona spełnia funkcję.
Po co jest wgłębienie w kluskach śląskich?
Okazuje się, że wgłębienie w kluskach śląskich spełnia przynajmniej trzy funkcje. Po pierwsze to znak charakterystyczny, który odróżnia kluski od innych dań mącznych, np. kopytek. Druga zaś to funkcja praktyczna - to w niej zbiera się sos, który podawany jest z delikatnym dodatkiem. Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z trzeciej - najważniejszej - funkcji. Wgłębienie w kluskach śląskich jest po to, aby całość dokładnie i równomiernie ugotowały się w osolonej wodzie.
Zobacz także:
Mleko roślinne - właściwości i zastosowanie w kuchni
Jak przygotować kluski śląskie?
Przygotowanie klusek śląskich nie powinno nikomu sprawiać trudności. Aby powstały, potrzebujemy kilogram ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), mąka ziemniaczana oraz jajko.
Ziemniaki należy obrać i ugotować. Następnie - po odcedzeniu - od razu utłuc lub przepuścić przez praskę. Całość należy dokładnie ostudzić.
Masę ziemniaczaną wystarczy przełożyć do miski lub na stolnicę oraz uformować kopczyk (w przypadku stolnicy) lub delikatnie ugnieść (w misce). Całość podzielić na cztery części, wyjąć jedną część i uzupełnić ją mąką ziemniaczaną.
Do masy dodać resztę ziemniaków oraz jedno jako i szybko ugnieść na jednolitą masę. Należy uważać, aby nie ugniatać ziemniaków zbyt długo - wtedy bardzo klei się do rąk. Nawet po dodaniu mąki, proces ten może się powtarzać.
Gotowe ciasto należy odrywać rękami. Kawałki wielkości orzecha włoskiego formować w rękach: najpierw zrobić kulkę, później delikatnie spłaszczyć, a następnie zrobić palcem wgłębienie.
Kluski śląskie należy gotować partiami w osolonym wrzątku - od momentu wypłynięcia cały czas mieszając przez około dwie minuty.
Gotowe i odcedzone kluski wykładać na talerz i podawać z dodatkami lub gulaszem.
Smacznego!