Dlaczego warto dodać żółtko do zupy ogórkowej?

Tradycyjna zupa ogórkowa, przygotowywana z własnoręcznie kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Gotuje się ją na rosole drobiowym lub żeberkach. Inni dla wydobycia głębi smaku dodają do niej kostkę rosołową. Zupa ogórkowa jest szybka do przyrządzenia. W szczególności przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych smaków. Niektórzy kucharze i panie domu dodają do zupy ogórkowej żółtko. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto to robić.

Zupa ogórkowa z żółtkiem to idealne połączenie
Zupa ogórkowa z żółtkiem to idealne połączenie123RF/PICSEL

Dobroczynne właściwości żółtka

Żółtka jaj zawierają wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Ponadto są one bogatym źródłem wielu witamin, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Dzięki temu dobrze wpływają na organizm. Spożywanie żółtek zmniejsza ryzyko zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Pyszna i szybka zupa krem z zielonych warzywInteria Kulinaria

Dlaczego warto dodać żółtko do zupy ogórkowej?

Zimową porą najchętniej sięgamy po rozgrzewające i bardziej sycące zupy. Są one częścią obiadu, ale podane z kromką chleba czy pieczywem czosnkowym stanowią prawdziwy rarytas. Jedną z chętnie jedzonych zup na polskich stołach jest zupa ogórkowa. Jej kwaśny i treściwy smak podbija serca wielu osób. Co zrobić, aby zupa była bardziej gęsta? Wystarczy dodać żółtko. Oczywiście to, czym zagęścimy zupę ogórkową, zależy od osobistych preferencji oraz smaku, jaki chcemy finalnie uzyskać. Jeśli jednak zdecydujemy się na żółtko, to zagęszczenie zupy tym sposobem jest bardzo proste.

Jak zagęścić zupę ogórkową żółtkiem?

1. Do miski należy dodać jedno żółtko i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie dodać jedną łyżkę śmietany lub odrobinę przyrządzanej zupy, aby się zahartowała potem z żółtkiem.

2. Mieszankę dodajemy pomału do garnka z zupą. Wtedy też należy poprzestać już gotowanie.

Tak zagęszczona zupa smakuje naprawdę wyśmienicie. Ponadto należy podkreślić, że żółtko posiada wiele cennych składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Warto więc włączyć je do diety.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas