Zajadamy się tym do dziś! Te potrawy robiły furorę w PRL-u!

Sałatka z jarzynowa jest uwielbiana przez Polaków
Sałatka z jarzynowa jest uwielbiana przez Polaków123RF/PICSEL

Sałatka jarzynowa

Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej
Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 średnich marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 jabłko
  • 3-4 ogórki kiszone
  • puszka groszku
  • sól, pieprz

Bryzol z cebulką i pieczarkami

Bryzol był popularnym daniem w barach mlecznych
Bryzol był popularnym daniem w barach mlecznych123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g antrykotu
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to konkretne, treściwe i bardzo pożywne danie
Fasolka po bretońsku to konkretne, treściwe i bardzo pożywne danie123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g suchej fasoli jaś
  • 300 g kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 2 cebule
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • dowolna zielenina

Panierowana mortadela

Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych
Poczciwa mortadela w wersji obiadowej zyskuje na walorach smakowych123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag mortadeli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Tatar

Składniki

  • 800 g świeżej polędwicy wołowej (po 200 g na osobę)
  • 4 żółtka jaj
  • 2-3 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Krem sułtański

Krem sułtański do kultowy deser z PRL-owskich kawiarni
Krem sułtański do kultowy deser z PRL-owskich kawiarniYoutube / Henia FoksYouTube

Składniki

  • 0,5 litra śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag bezików
  • łyżka kakao
  • 100 ml rumu

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy znają niemal wszyscy, którzy wychowywali się w czasach PRL
Blok czekoladowy znają niemal wszyscy, którzy wychowywali się w czasach PRLINTERIA.PL

Składniki

  • Kostka margaryny
  • Garść rodzynek
  • 400 g herbatników
  • Opakowanie mleka w proszku
  • 5 łyżek kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy)
  • Pół szklanki wody
Zastawione stoły w klimacie PRL to nie tylko kulinarna podróż w czasie. W dobie wszechobecnych podwyżek Polacy coraz częściej sięgają po te proste i smaczne kulinarne inspiracje
Zastawione stoły w klimacie PRL to nie tylko kulinarna podróż w czasie. W dobie wszechobecnych podwyżek Polacy coraz częściej sięgają po te proste i smaczne kulinarne inspiracjeJerzy MichalskiAgencja FORUM
„Zdrowie na widelcu”: Sery pleśniowe. Nie wszyscy mogą je jeśćPolsat CafePolsat Cafe
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?