Dlaczego warto jeść flądrę?

Wiele już powiedziano na temat właściwości ryb i powodów, dla których warto je jeść. Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie ich przynajmniej dwa razy w tygodniu, jednak wciąż spora część osób sięga po nie zbyt rzadko. Coraz częściej pojawiają się obawy, że dużo ryb jest skażonych metalami ciężkimi i toksynami. Warto więc wiedzieć, które gatunki nie kumulują w sobie niebezpiecznych substancji. Należy do nich flądra, niedroga ryba morska, zawierająca spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, selenu i witaminy B12. Jest bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz ma zbawienny wpływ na układ nerwowy i sprawność umysłu. Flądra wzmacnia także odporność, reguluje ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy czy innych chorób serca. Zapewnia również zdrowe kości i zęby. Jaką wartość odżywczą ma flądra i dlaczego warto ją jeść?

Dlaczego warto jeść flądrę
Dlaczego warto jeść flądrę©123RF/PICSEL
Flądra w aromatycznym sosieInteria Kulinaria

Co warto wiedzieć o flądrze?

Flądry
©123RF/PICSEL

Flądra to chuda ryba morska z rodziny flądrowatych. Ma charakterystycznie spłaszczone, asymetryczne ciało i mierzy przeciętnie 32-35 cm długości. Niektóre osobniki mogą jednak osiągnąć aż 70 cm. Flądra żyje w słonych wodach i ujściach rzek, zwykle leży na boku na dnie morskim. W tej pozycji również się porusza. Lubi muliste, piaszczyste i miękkie dna, w których może się zakopać. Uaktywnia się nocą, w ciągu dnia zaś śpi, skryta w mule. Flądry żywią się małymi skorupiakami, mięczakami, ikrą ryb i owadami. Głównie pływają w rejonach Morza Bałtyckiego i Północnego. Cechują się białym, delikatnym mięsem i mają nieco maślany smak.

Wartości odżywcze flądry

Flądra należy do chudych ryb, gdyż zawartość tłuszczu nie przekracza w niej 5 proc. Mimo tego znajduje się w niej dość dużo nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, do tego w odpowiedniej proporcji. Przy tym flądra odznacza się niską kalorycznością, 100 g mięsa tego gatunku to tylko 83 kcal. Flądra zawiera też pełnowartościowe białko, choć w mniejszej ilości niż np. mintaj czy halibut. Ryba obfituje za to w minerały i witaminy, zawiera przede wszystkim sporą dawkę selenu, pokrywając ponad połowę jego zapotrzebowania. Znajdziemy w niej także fosfor, wapń, magnez i potas. Flądra jest też dobrym źródłem witaminy B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i ma duży wpływ na układ nerwowy. Inne witaminy w składzie flądry to m.in. niacyna, witamina B6 oraz witaminy D, E i A.

Bezpieczeństwo spożycia flądry

Zapiekany filet z flądry
©123RF/PICSEL

Na podstawie analiz Morski Instytut Rybacki oświadczył, że we flądrze występuje niska zawartość metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy rtęć. Stężenia tych substancji nie przekraczają określonego limitu. Rtęć we flądrze stanowi 10 proc. limitu, więc ryba ta jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Poziom kadmu i ołowiu we flądrze to około 1-3 proc. limitu, ich stężenie jest niższe niż w zbożach czy warzywach. Tak samo ilości pestycydów i dioksyn są o wiele niższe niż dopuszczalne limity. Spożywanie flądry nie stwarza więc zagrożenia zanieczyszczenia toksynami i metalami ciężkimi.

Właściwości flądry

Flądra to bardzo zdrowa ryba, dlatego warto włączyć ją do diety. Zawarte w niej kwasy omega-3 mają dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia. Regulują bowiem ciśnienie oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Zapobiegają więc miażdżycy i innych chorobom serca. Kwasy omega-3 stymulują również rozwój układu nerwowego i pracę mózgu. Poprawiają więc pamięć i koncentrację oraz zmniejszają ryzyko depresji i zaburzeń psychicznych. Kwasy te są szczególnie ważne dla prawidłowego kształtowania się mózgu płodu. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają również przeciwzapalnie, dzięki czemu mogą zapobiegać reumatoidalnemu zapaleniu stawów, dnie moczanowej czy zwyrodnieniu stawów. Obecność selenu w składzie flądry zapewnia też odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego i wzmocnioną odporność. W tym gatunku znajduje się również dużo fosforu, który obok wapnia ma duże znaczenie w mineralizacji kości i zębów. Zawartość witaminy E sprawia natomiast, że flądra doskonale oddziałuje na skórę i zapobiega procesom starzenia się.

Jak przyrządzać flądrę?

Patroszenie flądry
©123RF/PICSEL

Flądrę można ugotować na parze, udusić lub upiec w folii lub na grillu. Unikajmy smażenia, gdyż ryba straci część swoich cennych składników. Przed przygotowaniem należy jednak wypatroszyć rybę i odfiletować. Najlepiej pozbawić ją też ciemnej skóry, która wpłynęłaby na smak ryby. Flądra ma soczysty, lekko maślany smak, a jej mięso wymaga krótkiej obróbki termicznej. Idealnie komponuje się ze szpinakiem, pomidorami czy oliwkami, warto ją też podawać w cieście naleśnikowym. Jeśli chcemy ją przyrządzić na grillu, natrzyjmy ją marynatą z czosnku, soku z cytryny i bazylii. Należy unikać wędzonej flądry, gdyż podczas wędzenia wydzielają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne o działaniu rakotwórczym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas