Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa - choć nieco zapomniana i pozostająca w cieniu innych roślin krzyżowych, takich jak kapusta, kalafior czy bakłażan - walorów posiada bez liku i pod względem właściwości zdrowotnych w pełni im dorównuje. Nie tylko dostarczy nam wszystkich niezbędnych witamin i minerałów czy solidnej porcji odżywczego błonnika, ale jednocześnie wzmocni nasz wzrok, wesprze procesy metaboliczne i odchudzanie, usprawni perystaltykę jelit i zapobiegnie pojawieniu się choroby wrzodowej. Naukowcy wskazują ponadto, że posiada zdolności antynowotworowe. Do tej imponującej listy dodać też warto, że kalarepa jest niskokaloryczna i bardzo apetyczna - chrupka i słodkawa w smaku. Sprawdźmy, czego jeszcze warto się o niej dowiedzieć.

article cover
©123RF/PICSEL

Kalarepa: Co nieco o roślinie

©123RF/PICSEL

Kalarepa, podobnie zresztą jak kapusta, kalafior czy brukselka, należy do rodziny roślin krzyżowych. W Europie uprawiana jest od wieków, bo królowała na stołach już w starożytnym Rzymie. Młodsze kalarepki są chrupiące i nieco słodkawe w smaku, starsze okazy są znacznie twardsze. Jadalna jest nie tylko kulista bulwa kalarepy, zwana "jabłkiem", ale także bogate w składniki odżywcze liście.

Kalarepa: Co w niej znajdziemy?

Kalarepa stanowi bogate źródło cennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Dostarczy nam solidnej porcji białka, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E, witaminy K, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Ponadto kalarepa zawiera aktywne biologicznie związki, przede wszystkim izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.

Kalarepa a metabolizm i odchudzanie

©123RF/PICSEL

Kalarepa zawiera pokaźne ilości błonnika, który stymuluje pracę układu trawiennego i przyspiesza procesy metaboliczne. Wypełnia też żołądek i sprawia, że dłużej czujemy się syci. Poza tym jest niskokaloryczna (w 100 gramach warzywa znajdziemy zaledwie 27 kalorii) i może śmiało zastąpić niezdrowe przekąski, dlatego powinny po nią często sięgać osoby dbające o linię i pragnące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Kalarepa a wrzody żołądka i dwunastnicy

Kalarepa ma bardzo dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy i może zmniejszać ryzyko rozwoju wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Zawarte w niej izotiocyjaniany i indole posiadają właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze i zwalczają bakterię Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wielu groźnych chorób żołądka (m.in. stanów zapalnych, choroby wrzodowej, a bywa że i nowotworów żołądka) i górnej części układu pokarmowego.

Kalarepa a dobry wzrok

W kalarepie znajdziemy pokaźne ilości luteiny - substancji gromadzącej się głównie w plamce żółtej oka i odpowiedzialnej za prawidłowy proces widzenia. To także ona chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Aby nie utracić tego cennego składnika, warto włączyć do jadłospisu surową kalarepkę albo krótką ją gotować. (Obróbka termiczna sprawia, że luteina traci swoje właściwości).

Kalarepa a właściwości antynowotworowe

©123RF/PICSEL

Naukowcy wskazują, że kalarepa - podobnie jak sałata, kapusta, jarmuż, kalafiory czy brokuły - dzięki zawartym w niej substancjom aktywnym biologicznie - izotiocyjanianom oraz idolom - posiada właściwości antynowotworowe i może zmniejszać ryzyko rozwoju raka - między innymi raka piersi oraz minimalizować zagrożenie nawrotu choroby.

Kalarepa a odporność i detoksykacja organizmu

Zdrowotne właściwości posiada nie tylko bulwa kalarepy, ale i jej liście. To właśnie przede wszystkim w nich gromadzą się cenne składniki odżywcze. Znajdziemy w nich między innymi bogate pokłady żelaza oraz dobroczynnie wpływającego na pracę naszej wątroby chlorofilu. Ten pierwszy pomoże nam poprawić jakość krwi i zapobiegnie pojawieniu się anemii, z kolei chlorofil wspomoże proces detoksykacji oraz usunie z organizmu wszelkie zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii, a ponadto ureguluje perystaltykę jelit, zniweluje stany zapalne i przyspieszy proces gojenia się ran.

Kalarepa: W jakiej postaci najlepiej ją jeść?

Kalarepę, zwłaszcza tę młodą, najlepiej chrupać na surowo, bo w takiej postaci dostarczy nam najwięcej składników odżywczych. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do zup, surówek czy zapiekanek. Można ją też gotować, zapiekać, faszerować i dusić. Liście kalarepy najlepiej wykorzystać w formie składnika sałatki lub surówki.

Jaką kalarepę kupować?

Najlepiej kupować okazy młode - będą bardziej chrupkie i soczyste. Warto też zwrócić uwagę na liście kalarepy - powinny być zielone i bez oznak żółknięcia. Kalarepa przechowywana w temperaturze pokojowej zachowa świeżość dwa-trzy dni, a w lodówce - maksymalnie tydzień.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas