Dlaczego warto jeść nasiona dyni?

Nasiona dyni (podobnie jak jej owoce) zawierają wiele zdrowych składników odżywczych. Można je dodać do codziennej diety, lub wykorzystać jako środek wpływający na jakość włosów, skóry i ogólnego stanu zdrowia organizmu. Są one również składnikiem wielu leków w indyjskim systemie medycyny ajurwedyjskiej. Oto kilka z głównych korzyści, jakie przyniesie nam wprowadzenie nasion dyni do naszej codziennej diety:

nasiona dyni
nasiona dyni© Photogenica

Są źródłem zdrowych tłuszczów

nasiona dyni
© Photogenica

Nasiona dyni są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów. Są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania wątroby, serca oraz innych ważnych narządów. Tłuszcze te są również niezbędne do utrzymania zdrowia organizmu i budowania jego odporności.

Poprawiają kondycję prostaty

Występujący w nasionach dyni olej jest bardzo korzystny dla zdrowia prostaty. Pomaga zredukować uciążliwe problemy związane z oddawaniem moczu - będących skutkiem powiększenia się prostaty. Nasiona te są szczególnie zalecane dla ludzi starszych, u których choroby tego narządu występują znacznie częściej.

Usuwają robaki z przewodu pokarmowego

korzyści z nasion dyni
© Photogenica

Są one niezwykle skuteczne w usuwaniu robaków z przewodu pokarmowego. Nasiona dyni warto spożywać codziennie, mieszając je z orzechami i nasionami lnu. Kuracja ta doprowadzi do całkowitego wyeliminowania robaków z naszego organizmu. Są bardzo często polecane jako skuteczny naturalny środek na tasiemca, zwłaszcza u dzieci powyżej dziesięciu lat.

Pomagają w odchudzaniu

Nasiona dyni mogą być spożywane jako przekąska. Są bogate w składniki odżywcze i posiadają bardzo niską zawartość tłuszczu. Stanowią również bogate źródło zdrowych tłuszczów, które pomagają w walce z nadwagą. Wszystko to sprawia, że nasiona dyni są znakomitym uzupełnieniem każdej diety odchudzającej.

Zapobiegają krzepnięciu krwi

nasiona z dyni
© Photogenica

Nasiona te są bogatym źródłem witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Spożywane codziennie (wraz z nasionami lnu lub orzechami) dostarczą naszemu organizmowi odpowiednią dawkę tej witaminy.

Są korzystne dla zdrowia serca

Nasiona dyni dodane do codziennej diety pomagają w zapobieganiu zakrzepom krwi, które są jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych serca. Ograniczenie krzepliwości krwi pozwala nam uniknąć wielu chorób tego organu. Natomiast zawarte w nich zdrowe tłuszcze są znakomitą alternatywą zwykłych tłuszczów i cholesterolu, niezwykle niebezpiecznych dla naszego serca.

Pomagają w redukcji stanów zapalnych

Osoby cierpiące na bóle stawów, zapalenia stawów lub dnę moczanową powinny codziennie spożywać łyżkę nasion dyni. Pomogą one w zmniejszeniu stanu zapalnego i bólu.

Leczą zaburzenia snu

nasiona dyni
© Photogenica

Nasiona dyni zawierają aminokwas tryptofan. Przekształca się on w serotoninę, która z kolei przeistacza się melatoninę - jeden z najskuteczniejszych hormonów snu. Sprawia to, że nasiona dyni są niezwykle skuteczne w leczeniu wszelkiego rodzaju zaburzeń snu. Regularne ich spożywanie zapewni nam zdrowy i spokojny odpoczynek.

Są korzystne dla naszego zdrowia psychicznego

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. Występują najczęściej w tłuszczach zwierzęcych, jednak duże ich ilości można znaleźć również w nasionach dyni. Kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy pomagają w leczeniu wielu rodzajów zaburzeń psychicznych, takich jak np. choroba dwubiegunowa, depresja, mania oraz zaburzenia lękowe.