Dlaczego warto jeść otręby?

Otręby pszenne, żytnie, orkiszowe, gryczane, owsiane i ryżowe - wybór jest bardzo duży. Otręby powstają w procesie przemiału zbóż i są dodatkowym produktem tego procesu, kiedyś uważanym za odpad. Ale już od lat wiadomo, że mają ogromne wartości odżywcze i są cennym elementem diet odchudzających. Można je dodać do jogurtu, upiec z nimi chleb lub ciasteczka. Ważne, by wybierać naturalne otręby bez dodatku cukru czy aromatów. Dlaczego warto jeść otręby?

Unikajmy otrębów z dodatkami smakowymi, aromatami i cukrem
Unikajmy otrębów z dodatkami smakowymi, aromatami i cukrem123RF/PICSEL

Czym są otręby?

Otręby powstają w wyniku przemiału zbóż pszenicy, owsa, żyta, orkiszu, ryżu, gryki, kukurydzy. Ziarno zboża ma w środku tzw. bielmo, z którego po przemiale powstaje mąka oraz okrywę nasienną, zwaną łupiną. Te zewnętrzne osłonki ziarna (łupiny) to otręby, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Jak działają otręby?

Otręby różnych zbóż różnią się nieznacznie między sobą właściwościami. Ale wszystkie otręby poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, stymulują pracę jelit, wspomagają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, są istotnym czynnikiem w profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, regulują poziom glukozy we krwi, mają dobry wpływ na przemianę materii i samopoczucie.

Otręby stymulują pracę jelit
Otręby stymulują pracę jelit123RF/PICSEL

Każdy, kto zaczyna spożywać otręby regularnie, powinien powoli wprowadzać je do jadłospisu. Zbyt wysokie spożycie błonnika może spowodować problemy jelitowe i efekt przeczyszczający u osoby nieprzyzwyczajonej do tego składnika. Wraz ze zwiększeniem błonnika w diecie należy również zwiększyć ilość wypijanej wody mineralnej. Ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika w otrębach pszennych, są one niewskazane w niektórych schorzeniach, na przykład w chorobach nerek i układu moczowego. Uwaga także na obecny w nich gluten. Ważne też, aby pamiętać, że otręby zawierają kwas fitynowy, który może ograniczać przyswajanie minerałów z innych produktów, które spożywamy. Najmniej kwasu fitynowego mają otręby owsiane. Są też bogatsze w lepszego rodzaju błonnik.

Otręby pszenne

Otręby pszenne to źródło takich składników mineralnych, jak magnez, żelazo, miedź, cynk, jod, fosfor oraz potas. Są polecane w kuracjach odchudzających, redukują uczucie głodu, poprawiają koncentrację i zwalczają stres, mają najwyższą zawartość błonnika. Dzięki temu, a także dzięki niskiej zawartości przyswajalnych cukrów przyspieszają metabolizm. W 100 g otrębów pszennych występuje ponad 40 g błonnika, wartość energetyczna w 100 g to 215 kalorii.

Otręby warto dodać do pieczywa, które sami pieczemy
Otręby warto dodać do pieczywa, które sami pieczemy

Otręby owsiane

Otręby owsiane zawierają bardzo zdrowy tłuszcz w 40% składający się z kwasu linolowego. Mają mniej błonnika niż otręby pszenne i więcej kalorii, ale ich działanie jest równie pożyteczne. Ich spożycie przeciwdziała stanom depresyjnym, poprawia kondycję, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Otręby owsiane są bogate w witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz selen. W 100 g otrębów owsianych znajduje się 10 g błonnika, wartość energetyczna w 100 g to 376 kalorii.

Otręby żytnie

Otręby żytnie zawierają mniej cynku i fosforu niż otręby pszenne, ale bardzo dużo magnezu i potasu. Ich przewaga nad otrębami pszennymi to także fakt, że otręby żytnie wolniej rozkładają się w organizmie. To ważne dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2., bo dzięki temu nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Otręby żytnie poleca się także osobom chorującym na nadciśnienie i choroby serca. Otręby żytnie zmniejszają uczucie głodu, sprawdzają się bardzo dobrze jako składnik diet odchudzających. W 100 g otrębów owsianych znajduje się 39 g błonnika, wartość energetyczna w 100 g to 205 kalorii.

Z czym jeść otręby i w jakich ilościach

Otręby znakomicie nadają się na śniadanie
Otręby znakomicie nadają się na śniadanie123RF/PICSEL

Otręby można dodawać do pieczywa samodzielnie wypiekanego w domu, ciast, ciastek, sałatek, smoothie, jogurtu, owsianki czy zup. Można wykorzystać je także jako panierkę do mięs zamiast bułki tartej. Otręby będą najzdrowsze, kiedy będziemy je spożywać z umiarem, na przykład dodając do posiłków nie więcej niż 2 łyżki stołowe dziennie.


Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas