Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Jedni na sam jej widok kręcą nosem, a inni się nią wprost zajadają. Wątróbka drobiowa, bo o niej mowa, to jeden z produktów obecnych w sklepach mięsnych, który mocno spolaryzował nasze społeczeństwo. Okazuje się, że nie tylko jej smak podzielił Polaków, ale także jej właściwości. Jedno jest pewne: z wątróbki nie wolno całkowicie rezygnować, ponieważ jest skarbnicą wielu cennych dla zdrowia substancji. Jakich? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Wątróbka drobiowa spolaryzowała społeczeństwo
Wątróbka drobiowa spolaryzowała społeczeństwo123RF/PICSEL

Dwie strony wątróbki

Wątróbka drobiowa zaliczana jest do podrobów - części wnętrzności zwierząt, które są jadalne. Niestety, choć wiele osób je mięso, niektórym sam widok albo świadomość pochodzenia wątróbki źle się kojarzy. Sprawę potęguje fakt, że często nasze babcie i mamy serwowały ją nam nie zawsze w przystępnej formie. Dziś już wiadomo, że wątróbka może być serwowana na setki wyśmienitych sposobów. Jej specyficzny smak może być stłumiony dodatkami, takimi jak np. cebula i czosnek, ale także i innymi - z pozoru nietypowymi - takimi jak piwo czy soczyste jabłka. Poza tym wątróbka jest częstym składnikiem wytrawnych farszów albo stanowi wyszukaną przystawkę.

Wątróbka jest zdrowa

Innym powodem, dla którego wątróbka jest niedoceniana, jest świadomość funkcji tego narządu w organizmie. Wiele osób błędnie myśli, że nafaszerowana jest toksynami. Fakt: wątróbka spełnia ważną rolę w detoksykacji organizmu i trawieniu, bowiem pomaga w szybkim i sprawnym usunięciu zbędnych produktów przemiany materii, a także szkodliwych substancji, ale sama w sobie nie jest ich rezerwuarem. Dlatego można ją bezpiecznie jeść, zwłaszcza tę pochodzącą od zwierząt hodowlanych, bowiem one często przechodzą bardzo restrykcyjne badania laboratoryjne.

Wątróbka to bardzo cenne źródło witaminy A
Wątróbka to bardzo cenne źródło witaminy A123RF/PICSEL

Co zawiera wątróbka?

Wątróbka jest prawdziwą skarbnicą cennych wartości odżywczych. To przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, które zestawione jest z niską kalorycznością i obecnością małej ilości tłuszczu. Białko to cenny budulec tkanek organizmu, ważny surowiec energetyczny, składnik płynów ustrojowych oraz substancja pobudzająca odporność. Ale to nie koniec cennych substancji obecnych w wątróbce. To znane źródło żelaza, które zapobiega anemii, ale także pomaga metabolizować cholesterol (i ograniczać jego ilość), a także pomagać wątrobie usuwać toksyny. Rzadko zdajemy sobie sprawę, że to także skarbnica cennych witamin: A oraz tych z grupy B.

Wątróbka na sprawny wzrok

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wątróbka jest bardzo bogata w witaminę A. Ta substancja rozpuszczalna w tłuszczach znana jest ze swoich właściwości korzystnie działających na wzrok, a także na kondycję skóry. Warto wiedzieć, że witamina A chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniami, co oznacza, że na dłużej zachowuje się ostry i wyraźny wzrok. Ona także pomaga utrzymać oczy w dobrej kondycji, zapobiega przesuszaniu się gałki i niweluje ogólny dyskomfort. Poza tym witamina A zwiększa elastyczność skóry, ułatwia jej regenerację, a także opóźnia procesy jej starzenia się (np. niweluje zmarszczki i sprawia, że wolniej się tworzą).

Jesteś w ciąży? Uważaj na wątróbkę!
Jesteś w ciąży? Uważaj na wątróbkę!123RF/PICSEL

Wątróbka na skołatane nerwy

Wątróbka jest również doskonałym produktem, który pomoże na skołatane nerwy i może zminimalizować skutki życia w przewlekłym stresie. To zasługa przede wszystkim kwasu foliowego, który wspiera pracę układu nerwowego. Poza tym substancja ta jest przydatna dla par starających się o potomstwo. Korzyści są wymierne dla obojga partnerów, bowiem u kobiet sprzyja owulacji, natomiast u mężczyzn poprawia się dzięki niemu jakość nasienia. Kwas foliowy jest także przydatny dla kobiet w ciąży, bowiem pomaga w prawidłowym rozwoju układu nerwowego płodu.

Wątróbka a ciąża

Istnieje kolejny spór dotyczący wątróbki i jej wpływu na rozwijający się płód. Z jednej strony zawiera cenny kwas foliowy, a z drugiej witaminę A, który dla rozwijającego się dziecka może być toksyczna. Na szczęście wątróbka zjedzona w niewielkich ilościach i w odstępie kilkunastu tygodni nie wyrządzi wielkiej szkody, ale warto wiedzieć, aby zachować umiar i w międzyczasie nie stosować suplementów zawierających tę witaminę.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas