Dlaczego warto stosować czarny czosnek?
Czarny czosnek kumuluje w sobie całą gamę cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak jego słynny kuzyn, czyli czosnek biały, dostarcza aminokwasów i przeciwutleniaczy, przede wszystkim allicyny czy garcyliny oraz magnezu, żelaza, siarki, cynku czy tiaminy. Dzięki antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom okazuje się niezastąpiony podczas infekcji i grypy. Wspiera też profilaktykę miażdżycy i nadciśnienia tętniczego krwi. Dlaczego jeszcze warto sięgać po czarny czosnek? Z jakimi potrawami komponuje się najlepiej? Podpowiadamy.
Jak czarny czosnek działa na organizm?
Czarny czosnek pod względem właściwości zdrowotnych dorównuje czosnkowi pospolitemu, ale proces fermentacji, któremu jest poddawany sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Głównie za sprawą allicyny świetnie radzi sobie w walce z bakteriami czy wirusami i między innymi dlatego zaliczany jest do grona naturalnych antybiotyków. Wzmacnia odporność i wykorzystywany jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i łagodzi objawy dławicy piersiowej. Dzięki obecności żelaza, wapnia, magnezu i siarki regeneruje cały organizm, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspomaga też pracę wątroby i reguluje poziom cukru w organizmie.
Jak wykorzystać czarny czosnek w kuchni?
Czarny czosnek stanowi bardzo zdrowe i ciekawe uzupełnienie codziennej diety. Wyróżnia go słodkawy smak, który przypomina nieco suszoną śliwkę. Nie posiada drażniącego, charakterystycznego dla czosnku pospolitego, aromatu. Doskonale się trawi i nie wywołuje efektu nieświeżego oddechu. Perfekcyjnie komponuje się z produktami kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, mięs, owoców morza, sałatek, farszów i deserów. Co ciekawe, ząbek czarnego czosnku wrzucony do koktajlu lub deseru poprawia wydajność i dostarcza energii.
Czarny czosnek: Zalecane dawki
Czosnek to wspaniałe uzupełnienie regularnej i bogatej w składniki odżywcze diety. Zalecana dzienna dawka to jeden - trzy ząbku czosnku. Najlepiej sięgać po niego rano - przed i po śniadaniu. Czarny czosnek na ogół nie wywołuje skutków ubocznych, ale nie powinny go spożywać osoby uczulone na składniki zawarte w produkcie. Szczególną ostrożność powinni zachować także wszyscy ci, którzy zażywają leki.