Reklama

Reklama

Dobry początek dnia. Ciasteczka owsiane i nie tylko!

Trzecie już w tym tygodniu śniadanie, a wy macie dość tradycyjnych kanapek? Zaproponuj rodzinie alternatywę – postaw na zboża! Do wyboru owsianki na słodko i wytrawnie lub ostatni przebój - ciastka owsiane! Pyszne i przede wszystkim - sycące. Aż trudno im się oprzeć!

Owsiane - pyszne i sycące!

Owies jest bez wątpienia mniej popularny od swoich zbożowych kolegów. To duży błąd! Nasz śmiałek niegdyś był skutecznie wypierany przez śniadaniowe wyroby kukurydziane czy też te powstałe z mąki pszennej. Dziś powolutku wraca do łask! Serwowany na polskich stołach w postaci kaszy, mąki, płatków czy otrębów, a także jako podstawa smakowitych ciasteczek owsianych. Owies w każdym wydaniu smakuje znakomicie, dbając jednocześnie o nasze zdrowie. Co takiego ma w sobie to niepozorne ziarno? Same dobroci! Jego pozytywne właściwości możemy dwoić i troić. Owies to doskonałe źródło cennego błonnika, który jest szczególnie korzystny ze względu na wysoką zawartość frakcji rozpuszczalnej. Jej najważniejszym składnikiem są beta glukany - związki zwiększające odporność organizmu oraz chroniące nas przed rozmaitymi wirusami i bakteriami. Dlatego włączaj owies do diety Twojej i Twoich najbliższych. Ponadto charakteryzuje się on wyższa wartością odżywczą i energetyczną w porównaniu z innymi zbożami. Posiada o wiele więcej pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczów oraz witamin.

Receptura na proste ciastka owsiane

Reklama

Przepisów na ciasteczka owsiane jest bez liku! Z pewnością znajdziesz idealny dla Twojej rodziny. Jak zrobić je w szybki i prosty sposób? Wystarczy zaledwie kilka kroków. Do wspólnego pieczenia zaproś także swojego brzdąca! Rewelacyjna zabawa gwarantowana. Zaczynamy! Przygotuj:

  • kostkę do pieczenia Kasia - 250 g
  • płatki owsiane górskie - 400 g
  • cukier - 165 g
  • wodę - 125 ml
  • suszone morele - 5 dag
  • orzechy laskowe - 5 dag
  • kakao - 3 łyżki
  • cynamon - 1 szczypta


Wszystko miałaś już w swojej kuchni? Tak myśleliśmy! Jak widzisz, znakomite ciasteczka owsiane nie wymagają wymyślnych składników. Do dzieła! Na początku rozgrzej piekarnik - do temperatury 170 ºC. W niewielkim garnku stop Kasię i, nie zdejmując go z ognia, stopniowo dodawaj cukier. Czekaj, aż wszystko całkowicie się rozpuści. Teraz na scenę wkracza nasz owsiany bohater! Do mikstury dodaj płatki, pokrojone suszone morele i posiekane orzechy laskowe. Całość mieszaj aż do osiągnięcia kleistej konsystencji. Nie zapomnij, by co jakiś czas rozcieńczyć papkę kroplą wody. Proces zwieńcz odrobiną cynamonu. Z połowy powstałej masy uformuj malutkie ciasteczka. Do pozostałej części dorzuć kakao. Wszystko piecz około 15 minut - do zarumienienia. I gotowe! Łatwizna, prawda? Nim się obejrzysz, ciasteczka znikną do ostatniego okruszka!

Ciastka owsiane z bakaliami - w tych dodatkach drzemie siła!

Owsiane ciastka stanowią doskonałą bazę dla rozmaitych produktów. Odważnie mieszaj je z Twoimi ulubionymi. Oprócz wspomnianych wcześniej suszonych moreli, orzechów laskowych oraz kakao, możesz wykorzystywać inne dary natury. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Ciacha znakomicie czują się w towarzystwie bakalii - od tradycyjnych rodzynek czy suszonych śliwek po bardziej egzotyczne daktyle i figi. Palce lizać! Miksuj różne gatunki orzechów, kokosowe wiórki, pestki dyni i nasiona słonecznika ze smakowitymi migdałami. Małe ciasteczko, a pomieści tak wiele! Wypieki możesz udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy lub cytryny. Szukasz czegoś słodszego? Czekolada, żurawina, kawałki karmelu? Każdy domownik się na nie skusi. Ciasteczka polecamy serwować w towarzystwie ciepłego mleka, kawy zbożowej lub gorącej czekolady. Mmm, niebo w gębie!

Dla każdego coś dobrego!

Z owsa możemy przyrządzić wiele innych wartościowych dań na śniadanie. Tradycyjna owsianka, którą wszyscy znamy, odchodzi do lamusa. Teraz wzbogacamy ją wieloma wyśmienitymi dodatkami. Dzięki temu zaskakuje nas niepowtarzalnym smakiem i różnorodnością. Płatki owsiane rób nie tylko na wodzie lub mleku. Zalej je zdrowym jogurtem naturalnym albo maślanką. Ponadto łyżka miodu znakomicie urozmaici ich smak. Serwuj owsiankę zarówno z suszonymi, jak i świeżymi owocami. Miód malina! Możesz pokusić się również o słodkie owsiane placuszki lub jogurtowy chłodnik z dodatkiem owsianych płatków. Pychota! Ale owies smakuje nie tylko na słodko. Wypróbuj przepis na smakowite owsiane kotleciki! To doskonałe rozwiązanie na pyszną przekąskę o każdej porze dnia.

Twoi domownicy są niczym "ciasteczkowe potwory"? Zaspokój ich pragnienia, przygotowując ciasteczka owsiane. Mieszaj, piecz, dodawaj rozmaite składniki. Eksperymentuj! Pamiętaj jednak, że najważniejsze ma tu być zboże. Życzymy samych smakowitości!

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje