Dodaj do żurku. Jego wyrazisty smak przypadnie do gustu każdemu

Jak przygotować żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem?
Jak przygotować żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem?123RF/PICSEL

Legenda o żurku

Zobacz również:

    Żur wielkanocny - lista zakupów

    Żurek wielkanocny możemy podać w chlebie
    Żurek wielkanocny możemy podać w chlebie123RF/PICSEL
    • 500 g surowej białej kiełbasy
    • 1 l bulionu lub rosołu
    • 500 ml zakwasu na żurek
    • 3 liście laurowe
    • 2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    • 2-3 łyżki śmietany 18%
    • Sól i pieprz do smaku
    • 3-4 ugotowane jajka na twardo

    Świąteczna zupa krok po kroku

    1. Do dużego garnka wlej gotowy rosół lub bulion, a następnie dodaj białą kiełbasę w całości oraz liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
    2. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój na plasterki i ponownie wrzuć do gorącego wywaru. Stopniowo dolewaj zakwas, by dodać zupie kwaśności oraz nieco ją zagęścić.
    3. W kolejnym kroku dorzuć do zupy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszony majeranek oraz chrzan. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą śmietanę oraz kilka łyżek gorącego wywaru i wlej do reszty składników.
    4. Podgrzewaj przez kolejne kilka minut, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania. Żurek podawaj na ciepło z jajkiem przekrojonym na pół w miseczce lub we wcześniej zapieczonym chlebku. Smacznego!
    Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria