Żurek i biały barszcz: Czym się różnią i jakie mają właściwości?
Wiele osób nie rozróżnia żurku i białego barszczu, a ich nazwy stosuje zamiennie. To duży błąd, ponieważ obie zupy znacząco się różnią i inaczej się je przygotowuje. Nie zmienia to faktu, że są bardzo zdrowe – dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego i wzmacniają odporność. Regulują także równowagę kwasowo-zasadową organizmu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. A co najważniejsze – są smaczne i aromatyczne. Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie.
Czym różnią się od siebie żurek i barszcz biały?
Staropolski biały barszcz nie zawierał żadnego mięsa, gotowano go na ukiszonych liściach lub łodygach barszczu zwyczajnego. Obecnie przygotowuje się go na zakwasie pszennym, ale też na kwaśnym mleku lub kiszonej kapuście. Dodaje się do niego włoszczyznę, czasem grzyby. Biały barszcz podaje się zazwyczaj z ziemniakami, wędzonką i jajkami.
Żurek to z kolei zupa przygotowana na żytnim zakwasie. Zgodnie z tradycją gotuje się go na wywarze z wędzonki i warzyw (ale nie dodaje się tu całej włoszczyzny, jak w przypadku barszczu białego, przeważnie tylko marchew i natkę pietruszki). Żurek powinien też zawierać białą kiełbasę i jajko, a także przyprawy – pieprz, sól, majeranek, czosnek. Całość zabiela się śmietaną. Zupa charakteryzuje się gęstą konsystencją oraz wyrazistym smakiem i aromatem.
Właściwości żurku
Żurek posiada cenne właściwości i jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zakwas jest źródłem cennego białka, witamin i minerałów. Wspomaga regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, wspiera pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, łagodzi objawy chorób układu pokarmowego i trawiennego. Dzięki niemu organizm łatwiej przyswaja wapń.
Bardzo zdrowe są również dodawane do żurku jajka. Zawierają duże ilości białka, a także witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B. Znajdują się w nich również cenne minerały: żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, miedź, cynk i selen. Spożywanie jajek poprawia więc funkcjonowanie układu nerwowego, a także procesy widzenia. Jedno jajko dostarcza do zaledwie 75 kalorii i pokrywa jednocześnie 25% zapotrzebowania organizmu na białko.
Właściwości białego barszczu
Biały barszcz przygotowany na pszennym zakwasie dostarcza do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim duże ilości fosforu, potasu i wapnia, a także witaminy A, C i D oraz witaminy z grupy B. Spożywanie białego barszczu dobrze wpływa na układ odpornościowy i stymuluje funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Poprawia także przyswajanie wapnia przez organizm i wspiera jego oczyszczanie z toksyn. Pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi i napięcie mięśni, a także równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Duża ilość witaminy A w białym barszczu pozytywnie wpływa na wzrok, a witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zupa łagodzi też objawy problemów żołądkowo-jelitowych.