Dodaję ten produkt zamiast mąki. Placki z cukinii są sycące i chrupiące
Mogą pojawić się na talerzach w charakterze pysznej przekąski lub pełnoprawnego posiłku. Chrupiące placki z cukinii to nie lada specjał, który doskonale smakuje, a jednocześnie jest zdrowy i niskokaloryczny pod warunkiem, że nie zasypiesz go mąką. Zastąp ją innym produktem, który podniesie walory smakowe i wartość odżywczą popularnego dania.
Spis treści:
Placki z cukinii, czyli sezonowy przysmak
Delikatne w smaku warzywo daje szerokie pole manewru podczas przyrządzania codziennych posiłków. Można przyrządzić makaron lub roladki z cukinii, świetnie pasuje do warzywnych gulaszy. Nadal jednak z dużym sentymentem i apatytem wracamy do przepisów na cukiniowe placki. Pozwolą skorzystać z witamin zawartych w warzywie, zarazem ciesząc podniebienie. Nie trać sezonu na cukinię na kulinarne niewypały. W recepturze zrezygnuj z mąki, zastępując ją zdrowszą alternatywą.
Mąka już się przejadła
Dlaczego warto zdecydować się na zmianę? Mąka być może sprzyja uzyskaniu zwartej konsystencji dania, ale łatwo z nią przedobrzyć. Przez to placki tracą chrupkość i wyjątkowy warzywny smak. Produkt niepotrzebnie podnosi kaloryczność posiłku, nie oferując w zamian cennych składników odżywczych. Inaczej rzecz wygląda w przypadku placków z cukinii z płatkami owsianymi.
Smaczna dieta sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki
Płatki owsiane mają reputację bardzo wartościowego składnika diety. W znacznej mierze odpowiada za nią wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki niemu potrawa jest bardziej sycąca, zyskuje też przyjemną, chrupiącą konsystencję. Co więcej, takie zestawienie usprawni działanie jelit i całego układu pokarmowego. Podkręci przemianę materii i zapobiegnie niekontrolowanemu podjadaniu. To z kolei przełoży się na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Przygotowanie placków w piekarniku, zamiast na patelni z rozgrzanym tłuszczem, zamieni je w dietetyczną przekąskę, sprzyjającą odchudzaniu.
Połącz cukinię z płatkami owsianymi. Placki nie będą miały sobie równych
Nie zatęsknisz za dodawaniem mąki do warzywnej masy. Zrobienie placków z cukinii jest łatwe i szybkie, więc do tej receptury wracać będziesz często — zwłaszcza latem. Zapoznaj się z prostym przepisem na placki z cukinii.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 130 g płatków owsianych
- 2 jajka
- ½ łyżeczki curry i czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól, wsyp płatki owsiane i odstaw na sitku na 15 minut.
- Odsącz masę warzywną z nadmiaru wody.
- Dodaj jajka i resztę przypraw, dokładnie wymieszaj.
- Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Możesz również przyrządzić je w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczenie potrwa około 20 minut.