Dodaję ten produkt zamiast mąki. Placki z cukinii są sycące i chrupiące

Mogą pojawić się na talerzach w charakterze pysznej przekąski lub pełnoprawnego posiłku. Chrupiące placki z cukinii to nie lada specjał, który doskonale smakuje, a jednocześnie jest zdrowy i niskokaloryczny pod warunkiem, że nie zasypiesz go mąką. Zastąp ją innym produktem, który podniesie walory smakowe i wartość odżywczą popularnego dania.

Jak zrobić placki z cukinii bez mąki? Przepis jest dziecinnie prosty
Jak zrobić placki z cukinii bez mąki? Przepis jest dziecinnie prosty123RF/PICSEL

Placki z cukinii, czyli sezonowy przysmak

Delikatne w smaku warzywo daje szerokie pole manewru podczas przyrządzania codziennych posiłków. Można przyrządzić makaron lub roladki z cukinii, świetnie pasuje do warzywnych gulaszy. Nadal jednak z dużym sentymentem i apatytem wracamy do przepisów na cukiniowe placki. Pozwolą skorzystać z witamin zawartych w warzywie, zarazem ciesząc podniebienie. Nie trać sezonu na cukinię na kulinarne niewypały. W recepturze zrezygnuj z mąki, zastępując ją zdrowszą alternatywą.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria

Mąka już się przejadła

Dlaczego warto zdecydować się na zmianę? Mąka być może sprzyja uzyskaniu zwartej konsystencji dania, ale łatwo z nią przedobrzyć. Przez to placki tracą chrupkość i wyjątkowy warzywny smak. Produkt niepotrzebnie podnosi kaloryczność posiłku, nie oferując w zamian cennych składników odżywczych. Inaczej rzecz wygląda w przypadku placków z cukinii z płatkami owsianymi.

Mąka nie jest konieczna do zrobienia pysznych placków z warzyw
Mąka nie jest konieczna do zrobienia pysznych placków z warzyw123RF/PICSEL

Smaczna dieta sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki

Płatki owsiane mają reputację bardzo wartościowego składnika diety. W znacznej mierze odpowiada za nią wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki niemu potrawa jest bardziej sycąca, zyskuje też przyjemną, chrupiącą konsystencję. Co więcej, takie zestawienie usprawni działanie jelit i całego układu pokarmowego. Podkręci przemianę materii i zapobiegnie niekontrolowanemu podjadaniu. To z kolei przełoży się na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Przygotowanie placków w piekarniku, zamiast na patelni z rozgrzanym tłuszczem, zamieni je w dietetyczną przekąskę, sprzyjającą odchudzaniu.

Połącz cukinię z płatkami owsianymi. Placki nie będą miały sobie równych

Nie zatęsknisz za dodawaniem mąki do warzywnej masy. Zrobienie placków z cukinii jest łatwe i szybkie, więc do tej receptury wracać będziesz często — zwłaszcza latem. Zapoznaj się z prostym przepisem na placki z cukinii.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 130 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki curry i czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól, wsyp płatki owsiane i odstaw na sitku na 15 minut.
  2. Odsącz masę warzywną z nadmiaru wody.
  3. Dodaj jajka i resztę przypraw, dokładnie wymieszaj.
  4. Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Możesz również przyrządzić je w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczenie potrwa około 20 minut.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas