Najlepsze ucierane ciasto ze śliwkami. Deser dla całej rodziny

Ciasto ze śliwkami to idealna propozycja letniego deseru
Ciasto ze śliwkami to idealna propozycja letniego deseru 123RF/PICSEL
  • witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia, rozwoju kości, zdrowych włosów, skóry i paznokci,
  • witamin z grupy B, które wykazują działanie silnie redukujące stres i zwiększające sprawność umysłu,
  • witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy,
  • biotyny, wspomagającej pracę tarczycy
  • niacyny, działającej korzystnie na metabolizm tłuszczowy i zapobiegającej miażdżycy,
  • magnezu, wspierającego prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego,
  • sodu, odpowiedzialnego za nawadnianie komórek,
  • potasu, niezbędnego dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.
Świeże śliwki bogate są w potas, który ma działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi
Świeże śliwki bogate są w potas, który ma działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi123RF/PICSEL

Najlepsze ucierano ciasto ze śliwkami

  • 400 g śliwek
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego. 
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, a formę wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Umyj dokładnie śliwki, osusz je i przekrój na pół. Wyjmij pestki 
  3. Utrzyj masło z cukrem, a miksując dodawaj stopniowo jajka. 
  4. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Mieszając, wlewaj powoli jogurt, aż wszystkie składniki się połączą. 
  5. Połowę ciasta przelej do formy i rozprowadź je równomiernie. 
  6. Ułóż śliwki i wlej pozostałe ciasto. Piecz godzinę. 
Zmysłowe smaki: Powidła śliwkowe z czekoladąINTERIA.TVInteria.tv