Najlepsze ucierane ciasto ze śliwkami. Deser dla całej rodziny
Ciasto ze śliwkami to nie tylko pyszny, ale stosunkowo zdrowy deser, oparty na naturalnych składnikach. Znalazłyśmy dla was przepis, który zawsze się udaje i kradnie serca wszystkich domowników. To ciasto to najlepszy kulinarny symbol sierpnia!
Ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na smaczny, domowy, sierpniowy deser dla całej rodziny. Skład takiego ciasta jest prosty i oparty na naturalnych, zdrowych produktach, wśród których główną rolę grają odżywcze, bogate w witaminy śliwki węgierki. Są one bogatym źródłem:
- witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia, rozwoju kości, zdrowych włosów, skóry i paznokci,
- witamin z grupy B, które wykazują działanie silnie redukujące stres i zwiększające sprawność umysłu,
- witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy,
- biotyny, wspomagającej pracę tarczycy
- niacyny, działającej korzystnie na metabolizm tłuszczowy i zapobiegającej miażdżycy,
- magnezu, wspierającego prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego,
- sodu, odpowiedzialnego za nawadnianie komórek,
- potasu, niezbędnego dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.
Badania wykazały, że śliwka węgierka powinna być regularnie spożywana przez kobiety w ciąży. Wpływa ona bowiem bardzo korzystnie na rozwój zarodka, dzięki syntezie kwasów nukleinowych DHA i RNA. Zawiera również cenne polifenole, które uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, obniżają ciśnienie, działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo.
Świeże śliwki węgierki mają zaledwie 46 kcal w 100 g produktu, więc mogą je spożywać osoby będące na diecie lub chcące zachować szczupłą sylwetkę. Śliwki skutecznie likwidują zaparcia, działają przeczyszczająco, poprawiają perystaltykę jelit oraz metabolizm i mogą zmniejszać również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Śliwki pomagają również walczyć z niestrawnością i problemami z układem trawiennym. Trudno więc wyobrazić sobie lepsze owoce do pysznego, sierpniowego ciasta, tym bardziej że przepis na nie jest wyjątkowo prosty, a ciasto zawsze się udaje!
Zobacz również:
Najlepsze ucierano ciasto ze śliwkami
Składniki:
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Umyj dokładnie śliwki, osusz je i przekrój na pół. Wyjmij pestki
- Utrzyj masło z cukrem, a miksując dodawaj stopniowo jajka.
- Połącz mąki z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Mieszając, wlewaj powoli jogurt, aż wszystkie składniki się połączą.
- Połowę ciasta przelej do formy i rozprowadź je równomiernie.
- Ułóż śliwki i wlej pozostałe ciasto. Piecz godzinę.
Smacznego!
Zobacz również: Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz