Dodatek, który podkręci smak sałatki jarzynowej. Rodzina będzie zachwycona

Uwielbiana chyba przez wszystkich Polaków, w święta gości na większości stołów. Choć jej przygotowanie wymaga trochę czasu, smak wszystko wynagradza. Sałatka jarzynowa, bo o niej mowa, to nieodłączny przysmak świąt Bożego Narodzenia.

Do klasycznej sałatki jarzynowej pasuje wiele dodatków.
Do klasycznej sałatki jarzynowej pasuje wiele dodatków. 123RF/PICSEL

Przygotowanie sałatki jarzynowej nie jest skomplikowane, jednak wymaga trochę czasu. Aby usprawnić pracę, warzywa możemy ugotować już dzień wcześniej, tak zaoszczędzimy sporo czasu, bo przecież oprócz samego gotowania, warzywa musimy jeszcze wystudzić.

Sałatka jarzynowa w klasycznej wersji

W wielu przepisach możemy spotkać się także z posiekaną cebulą oraz ugotowanym selerem.

Ugotowane do miękkości warzywa (ważne, aby ich nie rozgotować, wtedy nasza sałatka zamieni się po prostu w warzywną papkę) obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy majonez oraz sól i pieprz według naszego uznania.

Dobrze jest zostawić sałatkę do "przegryzienia", wtedy mamy pewność, że smaki odpowiednio się zmieszają oraz unikniemy przesolenia naszej potrawy.

Warzywa dobrze jest ugotować w łupinkach i choć wielu z nas nie lubi zmagać się z obieraniem ugotowanych ziemniaków, to ich smak jest głębszy i sprawi, że nasza sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka jarzynowa przygotowywana jest w większości domów
Sałatka jarzynowa przygotowywana jest w większości domów123RF/PICSEL

Sałatka w odchudzonej wersji

Jeśli chcemy, aby nasza sałatka zawierała mniej kalorii, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać majonez z jogurtem w proporcji pół na pół.

Dodatek, który podkręci smak sałatki jarzynowej

Jeśli znudziła się nam sałatka jarzynowa w klasycznej wersji, możemy poeksperymentować z dodatkami. Dobrym pomysłem będzie użycie marynowanych pieczarek. Sprawią, że nasza potrawa nabierze innego wyrazu, może także zaskoczyć smakiem domowników.

Możemy także dodać kapary. Już  niewielki dodatek tych zielonych owoców sprawi, że smak sałatki będzie bardziej wyrazisty i zdecydowany.

„Ewa gotuje”: PanettonePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas