Dojrzałe morele

To musisz o nich wiedzieć!

Morele - smaczny i zdrowy materiał na sałatki, musy i nalewki
Morele - smaczny i zdrowy materiał na sałatki, musy i nalewki123RF/PICSEL

1. Nie kupuj owoców, które zostały zerwane, zanim zdążyły dojrzeć. Szukaj tych ciemnopomarańczowych lub intensywnie żółtych. Twarde i jasne morele nie dojrzeją w domu i będą kwaskowe.

2. Pamiętaj też, że owoce te dość szybko się psują. Zjedz je więc od razu lub przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.

3. Jeśli kupiłaś więcej moreli, użyj ich do ciasta czy sałatki lub zrób przetwory: dżem, konfiturę, mus, galaretkę, aromatyczny likier albo nalewkę.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas