Domowa chałka

Świeża domowa chałka z kruszonką posmarowana masłem - to smak dzieciństwa i smaczna opcja śniadaniowa. Ma jeszcze jedną zaletę - jest bardziej apetyczna niż gotowe wyroby z piekarni.

Na pierwszy rzut oka jej przygotowanie wydaje się być skomplikowane. Na szczęście jest zupełnie inaczej
Na pierwszy rzut oka jej przygotowanie wydaje się być skomplikowane. Na szczęście jest zupełnie inaczejINTERIA.PL

1. Rozczyn: do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i tyle mąki, aby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, mieszamy. Przykrywamy całość suchą ściereczką. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 10 minut).

2. Ciasto: w naczyniu z pozostałym letnim mlekiem roztrzepujemy jajka. Mleko z roztrzepanymi jajkami wlewamy do miski z wyrośniętym rozczynem, lekko mieszamy, wsypujemy cukier, ponownie mieszamy, wsypujemy mąkę i dalej mieszamy, na koniec wlewamy powoli olej, następnie wolno dosypujemy dalej mąkę, mieszamy.

3. Gdy ciasto zrobi się "gęste", zaczynamy wyrabiać je jedną ręką, gdy uzyska jednolitą konsystencję, wyciągamy je na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy obiema rękami. Podsypujemy mąką i ugniatamy, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie całkowicie jednolite. Wtedy umieszczamy je z powrotem w wysypanej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na godzinę.

4. Gdy wyrośnie - podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy i dzielimy na dwie części –prostokąty pasujące do blaszek-keksówek (standardowy rozmiar). Prostokąt dzielimy wzdłuż na trzy równe paski. Zaplatamy je jak warkocz. Początek i koniec warkocza można ewentualnie posmarować jajkiem, aby mocno końcówki zlepionego ciasta trzymały się mocno. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który wcześniej lekko natłuszczamy. Do formy przekładamy zaplecione ciasto, wygładzamy je ręką. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Posypujemy oba warkocze wiórkami kokosowymi lub kruszonką.

5. Kruszonka: łączymy dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki i masło wg upodobań - tyle, aby kruszonka zlepiała się w dłoniach i odchodziła od nich.

6. Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Wkładamy ciasto. Po upływie 10 minut ustawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy około 30 min, do suchego patyczka, aż ciasto lekko zbrązowieje. Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i po lekkim przestudzeniu, obracamy na bok, aby "odparowało".

Możemy dodatkowo lekko posypać je cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas