Domowa galaretka

Śliwki, anyż i cukier przełóż do rondla.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 185 g cukru pudru
  • 1/4 szklanki wiśniówki
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Śliwki, anyż i cukier przełóż do rondla. Podlej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut, aż śliwki się rozpadną i puszczą sok. Wyjmij śliwki z rondla.

2. Do śliwkowego soku wlej wiśniówkę. Jeżeli wyszło mniej płynu niż 600 ml, dolej gotowanej wody. Trzymaj sok w cieple.

3. Do wrzątku wsyp żelatynę. Umieść szklankę w kąpieli wodnej i mieszaj, aby żelatyna się rozpuściła. Wlej żelatynę do soku i wymieszaj.

4. Rozlej galaretkę do 4 miseczek. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby stężała.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje