Domowa galaretka
Śliwki, anyż i cukier przełóż do rondla.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych
- 2 gwiazdki anyżu
- 185 g cukru pudru
- 1/4 szklanki wiśniówki
- 1/4 szklanki wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Śliwki, anyż i cukier przełóż do rondla. Podlej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut, aż śliwki się rozpadną i puszczą sok. Wyjmij śliwki z rondla.
2. Do śliwkowego soku wlej wiśniówkę. Jeżeli wyszło mniej płynu niż 600 ml, dolej gotowanej wody. Trzymaj sok w cieple.
3. Do wrzątku wsyp żelatynę. Umieść szklankę w kąpieli wodnej i mieszaj, aby żelatyna się rozpuściła. Wlej żelatynę do soku i wymieszaj.
4. Rozlej galaretkę do 4 miseczek. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby stężała.