Domowa granola

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Domowa granola
Domowa granolamateriały prasowemateriały prasowe

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków żytnich, owsianych, kukurydzianych - mix według uznania
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca, laskowych lub migdałów
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej dużych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mała szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • limonka (1 szt.)
  • przegotowana woda 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

1.  Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2.  Do miski wsypać płatki, dodać grubo posiekane orzechy , pestki, sezam, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko wymieszać.

3.  Wodę przegotowaną z limonką  połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.

4.  Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie przemieszać płatki i piec przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz przemieszać i piec przez 3 minuty na lekko miodowy kolor. Posypać suszoną żurawiną, zostawić do ostudzenia.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas