Domowa granola
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków żytnich, owsianych, kukurydzianych - mix według uznania
- 2/3 szklanki orzechów nerkowca, laskowych lub migdałów
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej dużych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- mała szczypta soli morskiej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- limonka (1 szt.)
- przegotowana woda 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski wsypać płatki, dodać grubo posiekane orzechy , pestki, sezam, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko wymieszać.
3. Wodę przegotowaną z limonką połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
4. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie przemieszać płatki i piec przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz przemieszać i piec przez 3 minuty na lekko miodowy kolor. Posypać suszoną żurawiną, zostawić do ostudzenia.