Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój

Podejrzewamy, że takiej lemoniady jeszcze nie próbowaliście!
Podejrzewamy, że takiej lemoniady jeszcze nie próbowaliście!123RF/PICSEL

Kiszone cytryny: Skąd ten pomysł?

Lemoniada ogórkowo-bazyliowaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Pierwszy etap, czyli kiszenie cytryn

  • Zacznij od niewielkiej porcji. Potrzebne będą trzy cytryny. Dokładnie je umyj (najlepiej wykorzystać do tego małą szczoteczkę), by usunąć ze skórki wszelkie zanieczyszczenia i środki ochrony roślin stosowane w uprawach.
  • Każdy owoc natnij na krzyż, ale nie przecinaj go do końca. Ćwiartki powinny zostać złączone jednym końcem.
  • Na dno niewielkiego, wyparzonego i suchego słoika wsyp łyżkę soli.
  • Sól umieść także w każdym nacięciu w cytrynach i ostrożnie przełóż owoce do słoika.
  • Wlej sok wyciśnięty z czterech cytryn i ciepłą wodę. Powinna całkowicie zakrywać ponacinane cytrusy.
  • Opcjonalnie na koniec możesz wlać łyżkę oliwy z oliwek.
  • Szczelnie zamknij, odstaw w ciepłe i suche miejsce. Raz dziennie delikatnie wstrząśnij zawartością i odkręć, by ją odgazować.
  • Po pięciu dniach kiszone cytryny będą gotowe.

Jak zrobić lemoniadę z kiszonych cytryn?

  • Umieść kilka kostek lodu w wysokiej szklance.
  • Wyciśnij bezpośrednio do niej sok z jednej kiszonej cytryny.
  • Resztę naczynia wypełnij wodą mineralną - może być gazowana.
  • Wymieszaj, następnie dodaj szczyptę soli. Możesz uzupełnić recepturę również odrobiną cukru, jeśli uznasz, że wolisz nieco bardziej słodkie nuty smakowe. Warto wziąć pod uwagę dodanie soku wyciśniętego z pomarańczy.
  • Udekoruj listkami świeżej mięty. Twoja lemoniada z cytryny będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Dlaczego warto pić lemoniadę z kiszonych cytryn?