Domowa mrożona kawa na pięć sposobów

W upalne dni każdy pragnie ochłody. Gorący parujący napój nie jest w tym czasie spełnieniem marzeń. Dlatego miłośnikom tego pobudzającego napoju z pewnością przypadnie do gustu mrożona kawa. Można przyrządzić ją na wiele sposobów. Jak zrobić mrożoną kawę w domu? Oto pięć pomysłów na popularne mrożone kawy.

Domowa mrożona kawa na pięć sposobów
Domowa mrożona kawa na pięć sposobów123RF/PICSEL

Kawa mrożona: Właściwości

Co dzieje się z mózgiem, gdy pijemy kawę mrożoną?
Co dzieje się z mózgiem, gdy pijemy kawę mrożoną? 123RF/PICSEL

Kawa mrożona, choć podawana na zimno, nadal ma te same właściwości, co gorący napój. Co dzieje się z mózgiem, gdy pijemy kawę mrożoną?

Uczucie zmęczenia po dużym wysiłku umysłowym, fizycznym czy nagłym przebudzeniu wynika z wysokiego stężenia adenozyny. Jest to neuromodulator obecny we wszystkich komórkach mózgu. Jeśli jego receptory wykryją duże stężenie adenozyny, mózg spowalnia aktywność nerwową, dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, stajemy się senni i towarzyszy nam silna potrzeba odpoczynku. Kofeina ma podobną budowę do adenozyny, zajmuje jej miejsce i blokuje receptory, dzięki czemu nie wykrywają one adenozyny. W efekcie pomimo wysokiego poziomu tego neuromodulatora konsument kawy nadal jest pobudzony.

Mrożona kawa zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, pobudzają produkcję kolagenu (odpowiadającego za jędrność skóry) i zapobiegają powstawaniu stresu antyoksydacyjnego. Dzięki temu pita z umiarem może opóźnić procesy starzenia oraz pozytywnie wpływać na kondycję włosów i paznokci.

Dalgona Coffee, czyli koreański hit z TikToka

Koreańska Dalgona Coffee znana także jako Whipped Coffee
Koreańska Dalgona Coffee znana także jako Whipped Coffee123RF/PICSEL

Dalgona Coffee znana także jako Whipped Coffee stała się niezwykle popularna wśród użytkowników TikToka. To idealny napój na lato, który swoje korzenie ma w Korei Południowej. Inspiracją do jego stworzenia był popularny w tym kraju kawowy cukierek. Wykonanie Dalgona Coffee jest niezwykle proste, wystarczą: trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej, trzy łyżeczki wody i trzy łyżeczki cukru oraz lód i pół szklanki mleka.

Do miski należy wsypać kawę rozpuszczalną, gorącą wodę i cukier. Wszystko razem zmiksować lub wymieszać trzepaczką do powstania gęstej masy. Następnie do szklanki trzeba wlać mleko. Teraz wystarczy tylko ułożyć na wierzchu kawową masę i dobrze wymieszać napój przed wypiciem. Gotowe!

Rada: alternatywą dla białego cukru są trzy łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego. Natomiast mleko można zastąpić napojem owsianym bądź sojowym. 

Mrożona kawa z lodami: Słodycz na najwyższym poziomie

Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną
Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną123RF/PICSEL

Innym sposobem na słodką mrożoną kawę, jest jej podanie z lodami i bitą śmietaną. Do przygotowania takiej kawy należy zaparzyć espresso. Można do tego celu użyć kawiarki, ekspresu bądź przygotować mocną kawę z pomocą bibuły filtracyjnej.

Następnie należy wlać kawę do blendera kielichowego, dodać ¾ filiżanki mleka, dwie łyżeczki cukru oraz garść pokruszonych kostek lodu. Całość trzeba zmiksować na gładką masę i przelać do wysokiej szklanki.

Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce. Wyjąć i ubić z łyżeczką cukru pudru na sztywną masę. Można użyć specjalnego dodatku do śmietany w proszku, dzięki któremu bita śmietana zawsze doskonale się udaje.

Na wierzch napoju trzeba ułożyć gałkę lodów waniliowych, na nich bitą śmietanę i całość udekorować dwiema kostkami startej na tarce czekolady, karmelem lub innymi smakowitymi dodatkami.

Łatwiejszą wersję kawy z lodami można przygotować, zalewając lody w czekoladzie gorącym napojem, który roztopi słodycze i nada kawie niepowtarzalny smak.

Kawa mrożona bez mleka

Kawa mrożona bez mleka
Kawa mrożona bez mleka123RF/PICSEL

Idealna kawa na lato dla miłośników czarnego napoju bez żadnych dodatków. Aby przygotować taką kawę mrożoną, należy zaparzyć mieloną kawę w kawiarce lub rozpuścić cztery łyżki rozpuszczalnej kawy w połowie szklanki wody. Następnie kostki lodu należy wsypać do plastikowego worka i szczelnie zamknąć. Worek położyć na desce do krojenia i przykryć ścierką, po czym tłuczkiem do mięsa rozbić lód na drobne kawałki. Kawę oraz rozdrobnione kawałki lodu z pomocą miksera lub blendera kielichowego należy wymieszać. Wystarczy przełożyć ją do szklanki i uzupełnić schłodzoną wodą, gotowe!

Frappe: mrożona kawa prosto z Grecji

Domowe frappe
Domowe frappe123RF/PICSEL

Frappe to kawa, które swoje korzenie ma Grecji. Jej wykonanie jest podobne do kawy z lodami.

  1. Do blendera kielichowego należy wsypać trzy łyżki kawy rozpuszczalnej, tyle samo cukru i wody. Całość miksować do powstania piany.

  • Wlać pół szklanki schłodzonego mleka oraz wsypać garść kostek lodu. Zblendować na jednolitą masę.

  • Podawać w wysokich szklankach.

  • Mrożona kawa z miętą i cynamonem

    Kawa na zimno z miętą i cynamonem
    Kawa na zimno z miętą i cynamonem123RF/PICSEL

    Kawę i trzy listki mięty należy zalać gorącą wodą, dodać szczyptę cynamonu, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Osoby, które preferują słodką kawę, powinny dodać cukier i dobrze go wymieszać, gdy napój jest jeszcze gorący. Następnie trzeba przefiltrować kawę. Do szklanki wsypać kilka kostek lodu i wlać napój. W zależności od upodobań można pić bez dodatków lub dolać mleko.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas