Domowa pizza na cienkim cieście

Aktualizacja

Domowa pizza to danie idealne na imprezowy wieczór, lub taki w gronie rodziny. Jej sekret tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Często to domowe nie przypomina wypieku z pizzerii - jest chrupiące i zbyt grube. Co zrobić, by Domowa pizza była idealnie cienka i miała odpowiednią konsystencję?

Domowa pizza ma wielu fanów, a jej wykonanie w domowym zaciszu nie musi być trudne
Domowa pizza ma wielu fanów, a jej wykonanie w domowym zaciszu nie musi być trudne 123RF/PICSEL

Domowa pizza - sposób przygotowania:

1. Do większej miski wsypujemy suche składniki (mąkę, sól, cukier), dodajemy olej, mieszamy wszystko razem.

2. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance mleka (powinno być tylko odrobinę cieplejsze niż temperatura pokojowa).

3. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do składników w misce, mieszamy, zagniatamy całość na ciasto. Wyrabiamy ciasto na domową pizzę energicznie ręcznie przynajmniej 15 minut. Powinno "odchodzić od ręki", nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją z powrotem do suchej miski, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, aż do wyrośnięcia. 

4. Gotowego ciasta nie wałkujemy (wałkowanie pozbawi je pęcherzyków powietrza i nie będzie już takie smaczne), a rozciągamy ręcznie na stolnicy.  Przekładamy ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

5. Pomidory z puszki blendujemy w wysokim naczyniu do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

7. Do czosnku dodajemy masę pomidorową, doprawiamy, dusimy wszystko razem pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 45 minut, aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Sosem zajmujemy się w czasie, gdy odstawimy ciasto do wyrośnięcia.

8. Na gotowym cieście rozprowadzamy sos i wybrane dodatki, np. ser mozzarella (2-3 kule pokrojone w plasterki), pieczarki, kawałki ulubionej wędliny, plastry pomidorów, oliwki.

9. Pieczemy domową pizzę ok. 15-20 min. w temperaturze 200 stopni.

***

Lubisz pizzę? Spróbuj innych przepisów na ten włoski przysmak: 

Pizza w czterech smakach

Domowa pizza Margherita 

Pizza śniadaniowa 

***
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas