Domowa pizza na cienkim cieście
Domowa pizza to danie idealne na imprezowy wieczór, lub taki w gronie rodziny. Jej sekret tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Często to domowe nie przypomina wypieku z pizzerii - jest chrupiące i zbyt grube. Co zrobić, by Domowa pizza była idealnie cienka i miała odpowiednią konsystencję?

Składniki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki (typ 00 - na pizzę lub 550)
- 1/4 kostki drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Sos pomidorowy:
- 1-2 puszki krojonych pomidorów
- olej do smażenia
- ząbek czosnku
- oregano, bazylia, pieprz
Domowa pizza - sposób przygotowania:
Zobacz również:
- Twój szaszłyk jest nudny? Genialne połączenie smaków. Zrobisz go ekspresowo
- Tym śniadaniem rozpieścisz się w weekend. 3 pomysły, które zmienią twój poranek
- Lekki, puszysty i bez proszku do pieczenia. Jak zrobić perfekcyjny biszkopt genueński?
- Nie ma lepszego połączenia. Ten farsz do makaronowych muszli to arcydzieło
1. Do większej miski wsypujemy suche składniki (mąkę, sól, cukier), dodajemy olej, mieszamy wszystko razem.2. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance mleka (powinno być tylko odrobinę cieplejsze niż temperatura pokojowa).3. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do składników w misce, mieszamy, zagniatamy całość na ciasto. Wyrabiamy ciasto na domową pizzę energicznie ręcznie przynajmniej 15 minut. Powinno "odchodzić od ręki", nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją z powrotem do suchej miski, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, aż do wyrośnięcia. 4. Gotowego ciasta nie wałkujemy (wałkowanie pozbawi je pęcherzyków powietrza i nie będzie już takie smaczne), a rozciągamy ręcznie na stolnicy. Przekładamy ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pomidory z puszki blendujemy w wysokim naczyniu do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.6. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju.7. Do czosnku dodajemy masę pomidorową, doprawiamy, dusimy wszystko razem pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 45 minut, aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Sosem zajmujemy się w czasie, gdy odstawimy ciasto do wyrośnięcia.8. Na gotowym cieście rozprowadzamy sos i wybrane dodatki, np. ser mozzarella (2-3 kule pokrojone w plasterki), pieczarki, kawałki ulubionej wędliny, plastry pomidorów, oliwki.9. Pieczemy domową pizzę ok. 15-20 min. w temperaturze 200 stopni.***
Lubisz pizzę? Spróbuj innych przepisów na ten włoski przysmak: Pizza w czterech smakachDomowa pizza Margherita Pizza śniadaniowa ***Zobacz również: