Domowa pizza z cukinią i ziołami
Składniki: 40 dag żółtej papryki, 30 dag cukinii, 2 dymki, sól, pieprz, 1 pęczek bazylii, 1 gałązka szałwii, 3 gałązki natki, pół pęczka tymianku, 1 opakowanie ciasta na pizzę w proszku, 150 dag gęstej kwaśnej śmietany, 4 łyżki startego parmezanu, 10 dag mortadeli.
Ciasto na pizzę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie jednakowe porcje. Każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o średnicy około 28 cm.
Placki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować je śmietaną. Na warstwie śmietany ułożyć kawałki papryki, cukinii i dymki. Posypać ziołami i startym parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 25 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.