Domowa pizza z cukinią i ziołami

Składniki: 40 dag żółtej papryki, 30 dag cukinii, 2 dymki, sól, pieprz, 1 pęczek bazylii, 1 gałązka szałwii, 3 gałązki natki, pół pęczka tymianku, 1 opakowanie ciasta na pizzę w proszku, 150 dag gęstej kwaśnej śmietany, 4 łyżki startego parmezanu, 10 dag mortadeli.

Papryki rozkroić, usunąć środki z pestkami, strąki pokroić na kawałki. Włożyć do posolonego wrzątku, gotować 5 minut. Odcedzić. Dymki pokroić na kawałki. Cukinię pokroić na plasterki. Zioła opłukać, osuszyć, część odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać.

Reklama

Ciasto na pizzę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie jednakowe porcje. Każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o średnicy około 28 cm.

Placki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować je śmietaną. Na warstwie śmietany ułożyć kawałki papryki, cukinii i dymki. Posypać ziołami i startym parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 25 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.

Dowiedz się więcej na temat: pizza | przepisy | kuchnia | gotowanie | cukinia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje