Domowe bułeczki

Bardzo trudno wrócić do wyrobów z piekarni, gdy już posmakuje się bułeczek wypiekanych w domu. Bez dodatków, których w pieczywie być nie powinno, bez skomplikowanych, drogich składników. Łatwe w przygotowaniu i pyszne.

Dobrze smakują nawet bez dodatków - z samym masłem
Dobrze smakują nawet bez dodatków - z samym masłem123RF/PICSEL

1. Mąkę, łyżeczkę cukru, soli, suche drożdże i masło (lekko roztopione) umieszczamy w misce. Do całości wbijamy jajko i wlewamy niepełną szklankę przegotowanej, lekko ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od naczynia. Odstawiamy je na 10-15 minut.

2. Po tym czasie przez ok. 10 minut ponownie wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się sprężyste i będzie odchodzić od ręki, przekładamy je do osobnego naczynia wysmarowanego olejem. Zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (potrwa to godzinę).

3. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części (z podanej ilości składników otrzymamy 10 większych lub 12 standardowych bułek) i formujemy lekko spłaszczone kuleczki. 

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy tam bułki pilnując, by się nie stykały. Odstawiamy na 40 min. 

5. Wyrośnięte bułeczki przecieramy zwilżonymi dłońmi i posypujemy ziarenkami słonecznika. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w opcji góra-dół.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas