Domowe burgery bez mięsa
Świetny przepis, nie tylko dla wegetarian!

Składniki
- 8 młodych średnich buraków
- 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- mielony pieprz
- dodatki
- 4 grahamki
- 8 plasterków sera koziego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- po garści rukoli i roszponki
- po 2-3 łyżki majonezu i musztarda
Sposób przygpotowania
1. Buraki obierz i umyj. Zetrzyj na grube wiórki, skrop sokiem. Czarnuszkę upraż na suchej patelni. Cebulki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. 2. Buraki wymieszaj z kaszą, czarnuszką, czosnkiem, cebulką oraz 1 jajkiem, ziołami, oliwą, sosem sojowym i sporą szczyptą pieprzu. Uformuj 8 okrągłych kotletów o grubości niecałego 1 centymetra. Ułóż je na blaszce, wyłożonej pergaminem. Piecz w 190 st. C przez 20 minut z każdej strony. 3. Wymieszaj majonez i musztardę. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w plasterki. Grahamki przekrój, posmaruj sosem majonezowym. Na dolne części nałóż po: 1/4 roszponki, burgerze, 1/4 cebuli i papryki, 2 plasterki sera, burgerze, 1/4 rukoli. Przykryj wierzchami bułek. Żeby burger się nie rozpadł, przekłuj go patyczkiem do szaszłyków.