Reklama

Reklama

Domowe burgery bez mięsa

Świetny przepis, nie tylko dla wegetarian!

Składniki

  • 8 młodych średnich buraków
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mielony pieprz

Składniki - dodatki

  • 4 grahamki
  • 8 plasterków sera koziego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • po garści rukoli i roszponki
  • po 2-3 łyżki majonezu i musztarda

Sposób przygpotowania

1. Buraki obierz i umyj. Zetrzyj na grube wiórki, skrop sokiem. Czarnuszkę upraż na suchej patelni. Cebulki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

2. Buraki wymieszaj z kaszą, czarnuszką, czosnkiem, cebulką oraz 1 jajkiem, ziołami, oliwą, sosem sojowym i sporą szczyptą pieprzu. Uformuj 8 okrągłych kotletów o grubości niecałego 1 centymetra. Ułóż je na blaszce, wyłożonej pergaminem. Piecz w 190 st. C przez 20 minut z każdej strony. 

3. Wymieszaj majonez i musztardę. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w plasterki. Grahamki przekrój, posmaruj sosem majonezowym. Na dolne części nałóż po: 1/4 roszponki, burgerze, 1/4 cebuli i papryki, 2 plasterki sera, burgerze, 1/4 rukoli. Przykryj wierzchami bułek. Żeby burger się nie rozpadł, przekłuj go patyczkiem do szaszłyków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje