Domowe burgery bez mięsa
Świetny przepis, nie tylko dla wegetarian!
Sposób przygpotowania
1. Buraki obierz i umyj. Zetrzyj na grube wiórki, skrop sokiem. Czarnuszkę upraż na suchej patelni. Cebulki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Buraki wymieszaj z kaszą, czarnuszką, czosnkiem, cebulką oraz 1 jajkiem, ziołami, oliwą, sosem sojowym i sporą szczyptą pieprzu. Uformuj 8 okrągłych kotletów o grubości niecałego 1 centymetra. Ułóż je na blaszce, wyłożonej pergaminem. Piecz w 190 st. C przez 20 minut z każdej strony.
3. Wymieszaj majonez i musztardę. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w plasterki. Grahamki przekrój, posmaruj sosem majonezowym. Na dolne części nałóż po: 1/4 roszponki, burgerze, 1/4 cebuli i papryki, 2 plasterki sera, burgerze, 1/4 rukoli. Przykryj wierzchami bułek. Żeby burger się nie rozpadł, przekłuj go patyczkiem do szaszłyków.