Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem

Dzięki połączeniu uniwersalności drobiu, delikatnej ostrości cebuli, oraz charakterystycznemu aromatowi sosu, smakują niczym burgery z prawdziwej, nowojorskiej knajpki.

Burger z kurczakiem
Burger z kurczakiemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.

2. Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut mieszając. Odstawiamy.

3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach).

4. Wkładamy do piekarnika na 3 godz.

5. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić.

6. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię i papier. Kurczaka przekładamy na deskę i rwiemy, używając dwóch widelców. Przekładamy z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Bułki smarujemy sosem, wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy posmarowaną sosem drugą połówką. Smacznego !

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas