Reklama

Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem

Dzięki połączeniu uniwersalności drobiu, delikatnej ostrości cebuli, oraz charakterystycznemu aromatowi sosu, smakują niczym burgery z prawdziwej, nowojorskiej knajpki.

Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 duże udka z kurczaka
  • 2 cebule, posiekane w piórka
  • oliwa z oliwek

Składniki

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 50 ml ketchupu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu np. Worcestershire
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ulubione bułki
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w plastry
  • sos np. street food do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.

2. Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut mieszając. Odstawiamy.

3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach).

4. Wkładamy do piekarnika na 3 godz.

5. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić.

Reklama

6. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię i papier. Kurczaka przekładamy na deskę i rwiemy, używając dwóch widelców. Przekładamy z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Bułki smarujemy sosem, wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy posmarowaną sosem drugą połówką. Smacznego !

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy