Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem
Dzięki połączeniu uniwersalności drobiu, delikatnej ostrości cebuli, oraz charakterystycznemu aromatowi sosu, smakują niczym burgery z prawdziwej, nowojorskiej knajpki.
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.
2. Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut mieszając. Odstawiamy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach).
4. Wkładamy do piekarnika na 3 godz.
5. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić.
6. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię i papier. Kurczaka przekładamy na deskę i rwiemy, używając dwóch widelców. Przekładamy z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Bułki smarujemy sosem, wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy posmarowaną sosem drugą połówką. Smacznego !