Domowe chlebki z oregano i kukurydzą
Wśród piętrzących się obowiązków coraz trudniej znaleźć czas na przygotowanie przemyślanego, pełnowartościowego posiłku. Propozycja domowych chlebków to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych, którym prócz czasu, brakuje również energii i dawki odżywczych składników.
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i pozostałe składniki. Wymieszać i wyrabiać kilka minut. Na stolnicy poproszonej mąką formować chlebki średnicy około 10cm i grubości 1 cm. Posypać szczodrze grubą solą i oregano. Smażyć na oleju pod przykryciem z każdej strony do osiągnięcia złotego koloru. Alternatywnie można piec jak podpłomyki na suchej, nieprzywierającej patelni po kilka minut z każdej ze stron. Można podawać ciepłe, posmarowane masłem.