Domowe chlebki z oregano i kukurydzą
Wśród piętrzących się obowiązków coraz trudniej znaleźć czas na przygotowanie przemyślanego, pełnowartościowego posiłku. Propozycja domowych chlebków to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych, którym prócz czasu, brakuje również energii i dawki odżywczych składników.

Składniki
- 80 g kukurydzy np. Bonduelle - Złocista Porcja na Raz na Twoją Sałatkę Bez pozostałości pestycydów
- 340 g mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka stopionego masła
- sól gruboziarnista oraz suszone oregano do posypania chlebków
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i pozostałe składniki. Wymieszać i wyrabiać kilka minut. Na stolnicy poproszonej mąką formować chlebki średnicy około 10cm i grubości 1 cm. Posypać szczodrze grubą solą i oregano. Smażyć na oleju pod przykryciem z każdej strony do osiągnięcia złotego koloru. Alternatywnie można piec jak podpłomyki na suchej, nieprzywierającej patelni po kilka minut z każdej ze stron. Można podawać ciepłe, posmarowane masłem.