Reklama

Reklama

Domowe chlebki z oregano i kukurydzą

Wśród piętrzących się obowiązków coraz trudniej znaleźć czas na przygotowanie przemyślanego, pełnowartościowego posiłku. Propozycja domowych chlebków to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych, którym prócz czasu, brakuje również energii i dawki odżywczych składników.

Składniki

  • 80 g kukurydzy np. Bonduelle - Złocista Porcja na Raz na Twoją Sałatkę Bez pozostałości pestycydów
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka stopionego masła
  • sól gruboziarnista oraz suszone oregano do posypania chlebków

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i pozostałe składniki. Wymieszać i wyrabiać kilka minut. Na stolnicy poproszonej mąką formować chlebki średnicy około 10cm i grubości 1 cm. Posypać szczodrze grubą solą i oregano. Smażyć na oleju pod przykryciem z każdej strony do osiągnięcia złotego koloru. Alternatywnie można piec jak podpłomyki na suchej, nieprzywierającej patelni po kilka minut z każdej ze stron. Można podawać ciepłe, posmarowane masłem.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje