Domowe gofry z owocami
Deser w 15 minut!
Składniki:
●3 szklanki mąki
●4 jajka
●200 ml mleka
●200 ml wody
●2/3 szklanki oleju
●szklanka cukru pudru
●1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
●owoce na wierzch, np. banany
●śmietana oraz listki mięty do dekoracji
●ewentualnie cukier puder do posypania i syrop karmelowy do polania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej gofrownicę. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj do nich olej, mleko, wodę i energicznie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym zmiksuj na wolnych obrotach.
2. Wlewaj porcjami ciasto na gofrownicę i piecz złote gofry. Gotowe podaj z owocami (np. pokrojonymi w plasterki bananami), udekorowane kleksem ze śmietany (może być bita) i miętą. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem i polać syropem.