Domowe krakersy z ziarnami
Na przekąskę, podwieczorek, do śniadaniówki do pracy - sprawdzą się słone ciasteczka z parmezanem i ziarnami. Chrupiące, pyszne, dodadzą energii.
Ziarna słonecznika maja sporą zawartość witaminy E - są jednym z bogatszych źródeł tej witaminy. Poza tym jeszcze wit. A, B6, rybowlawinę i niacynę. Nasiona słonecznika mają jeszcze inne wyjątkowe właściwości - są skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem. Z kolei sezam jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to przede wszystkim kwas oleinowy i kwas linolowy oraz sporo witamin grupy B. Ziarna sezamu są także bogate w składniki mineralne. Już 100 gramów nasion sezamu prawie całkowicie pokrywa nasze dobowe zapotrzebowanie na wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Nasiona sezamu charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością fitosteroli roślinnych.
Do przyrządzenia ciasteczek z ziarnami (składniki wystarczą na 25 kruchych sztuk) potrzebujemy: 70 g tartego parmezanu, 280 g miękkiego masła, 140 g proszku migdałowego, 2 jajka + 2 żółtka, 280 g mąki, 40 g kaszki kukurydzianej, 40 g brązowego cukru, 5 g proszku do pieczenia, 200 g nasion mieszanych (sezam, słonecznik, mak, dynia), sól, pieprz biały, pół łyżeczki tabasco.
Wszystkie składniki z wyjątkiem ziaren zagniatamy na gładkie ciasto. Powinno się schładzać około godziny w lodówce.
Wałkujemy schłodzone ciasto na grubość ok. pół cm. Wycinamy szklanką kółka, bądź dowolny kształt. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Jeśli lubimy bardziej słone wypieki, do ziaren możemy domieszać odrobinę grubej soli kamiennej. Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 st. C, piekarnik ustawiamy na funkcję termoobiegu. (PAP Life)