Domowe masło z charakterem
Dowiedz się jak samodzielnie przygotować świeże i oryginalne masło.
Współcześnie ubijanie masła nie ma już nic wspólnego ze żmudnym ucieraniem śmietany w maselnicy. Średniej klasy mikser wykona za nas całą pracę. Dla nas pozostaną przyjemności - wypicie zdrowej maślanki oraz doprawienie masła wedle uznania i potrzeb.
Wybór śmietanki ma znaczenie
Aby jednak wszystko rzeczywiście poszło jak po maśle, należy zwrócić uwagę na jakość składników. - Klasyczne, kremowe i miękkie masło ubijemy jedynie z dosyć tłustej śmietanki uzyskanej z wysokiej jakości mleka - wyjaśnia Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy i dodaje - O tym, czy wybraliśmy odpowiedni składnik, przekonamy się już w trakcie miksowania. Śmietany o niższej zawartości tłuszczu nie poddają się procesowi ubijania, a nawet jeśli uda nam się uzyskać masło i maślankę, zwykle mają one gorszy smak i konsystencję. Takie masło trudniej jest przechowywać i niestety szybciej się psuje. Zdecydowanie więcej satysfakcji i pełnię smaku uzyskamy, jeśli sięgniemy po tłustą, klasyczną śmietankę, jak np. Śmietanka 42% od OSM Piątnica.
Śmietana jak od gospodarza?
Do niedawna niemożliwym było znalezienie w sklepie śmietany, której zawartość tłuszczu byłaby większa niż 36%. Miłośnikom trendu slow food pozostawały poszukiwania takiego produktu u gospodarzy na wsiach. Teraz OSM Piątnica wyszła naprzeciw ich oczekiwaniom. - Śmietanka 42% to pierwszy na rynku produkt tego typu i, co najważniejsze, tej klasy - mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica. - Uzyskana została z mleka krów karmionych paszami bez GMO. Śmietana jest pasteryzowana, bez żadnych dodatków, a zatem całkowicie naturalna i zdrowa. Wysoka zawartość tłuszczu to nasz zdecydowany ukłon w stronę tych klientów, którzy doceniają tradycyjne przepisy i metody kulinarne. Ta zupełnie nowa śmietana doskonale sprawdzi się, gdy zechcemy przygotować własne, domowe masło, gęste sosy czy kremowe masy do ciast. W dalszym ciągu jest to produkt uniwersalny, przeznaczony do dań wytrwanych i słodkich. O jakości natomiast świadczy fakt, że z 200 g Śmietanki 42% wykonamy aż 70 g masła.
Masło w wersji na ostro
Domowe masło jest zdrowe, smaczne, śmietankowe w smaku. Wystarczy przelać 200 g Śmietanki 42% do wysokiego naczynia i ubijać ją mikserem ustawionym na średnie obroty. Po kilku minutach zawartość naczynia ulegnie rozwarstwieniu - masło odzieli się od płynnej maślanki. Płyn odlewamy przez sitko do szklanki (uzyskaną przy okazji maślankę możemy wypić następnego dnia na śniadanie, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców). Masło odciskamy, opłukujemy w wodzie z pozostałości maślanki. Do masła dodajemy szczyptę płatków chilli, grubo zmielony kolorowy pieprz lub inną ulubioną, pikantną przyprawę. Całość mieszamy do równomiernego rozprowadzenia dodatków. Doprawione masło przekładamy do miseczki lub ciekawej foremki i chowamy do lodówki, aby stężało. Takie świeże domowe masło należy spożyć w ciągu ok. 48 godzin. Będzie ono doskonałym dodatkiem do kanapek, pieczonych warzyw oraz grzanek. Smacznego!