Domowe mieszanki przypraw do ryżu
Możesz je przygotować na zapas i trzymać w zamkniętym słoiczku. Spora szczypta takiej mieszanki dodana do gotowanego ryżu odmieni jego smak!
Francuska z ziołami
Wymieszaj po 2 łyżki suszonego oregano, tymianku i estragonu. Dodaj łyżkę zmielonej soli morskiej i pieprzu.
Cytrynowo-pieprzowa
Wymieszaj 2 łyżki roztartych ziaren pieprzu (najlepiej wielokolorowego) z łyżką wysuszonej skórki startej z cytryny.
Czosnkowo-majerankowa
Połącz po 1/2 łyżeczki soli morskiej i grubo mielonego czarnego pieprzu oraz po łyżce suszonego majeranku i granulowanego czosnku.
Imbirowa z kurkumą
Do 2 łyżek kurkumy dodaj po łyżeczce mielonego czarnego pieprzu i imbiru.