Domowe przetwory
Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Przecież w środku zimy najbardziej smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych w tym sezonie owoców. Smak dzieciństwa, który pamiętamy, warto urozmaicić bakaliami. Suszone owoce doskonale nadają się do domowych przetworów, dodając im wyjątkowy smak!

Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu
Składniki
- 1 kg jabłek
- 100 g Rodzynek luksusowych np. Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- 1 łyżka cynamonu
- Pół szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.

Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 100 g Żurawiny Całe Owoce np. Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- 100 g Śliwek Całe Owoce np. Bakalland
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w koskę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.