Reklama

Reklama

Domowe rybne sałatki na różne okazje

Najlepsze imprezowe przekąski obok koreczków i małych kanapeczek? Oczywiście - sałatki. Lekkie, smaczne, szybkie w wykonaniu. Można przygotować ich całą górę i nakarmić gości do syta. Tym razem przedstawiamy kilka propozycji dla miłośników morskich smaków.

Oto nasze ulubione, sprawdzone przepisy na rybne sałatki, które zrobią furorę podczas rodzinnych spotkań (i nie tylko). Kierowaliśmy się prostym kluczem - musiały być proste do zrobienia i pyszne.

Reklama

Sałatka z łososiem

Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 jajka
  • 7-8 rzodkiewek
  • 140 g miksu sałat (np. endywia i cykoria)
  • garść rzeżuchy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy filet łososia w całości, z obu stron. Gdy będzie już miękki, dzielimy go na patelni przy pomocy drewnianej szpatułki na niewielkie kawałeczki. Chwilę je smażymy. Gotową rybę zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestudzenia.

2. Jajka gotujemy na twardo, gotowe studzimy, obieramy i kroimy dość drobno.

3. Sałaty z miski starannie opłukujemy na sicie, umieszczamy w większej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka (pokrojonego w półplasterki lub ćwiartki) i rzodkiewki (również pokrojone w półplasterki lub w ćwiartki) oraz jajka i łososia w kawałkach. Całość podlewamy trzema lub czterema łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy, mieszamy. Chłodzimy przed podaniem, dekorujemy rzeżuchą (lub inną zieleniną).

Sałatka z tuńczykiem

Składniki

  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

1. Ser i ananasa kroimy w kostkę (o ile ten nie jest już pokrojony), łączymy je w misce z odsączoną kukurydzą i tuńczykiem, którego dodatkowo rozgniatamy lekko widelcem. 

2. Do składników w misce dodajemy dwie-trzy łyżki majonezu oraz dwie łyżeczki musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy całość suszoną natką i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut.

Z tuńczykiem i jajkami

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 jajka
  • kilka liści sałaty (np. masłowej lub strzępiastej)
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka-kilkanaście czarnych oliwek
  • sos:
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz

1. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do przestygnięcia, gdy to nastąpi - obieramy je.

2. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem. 

3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, cebulkę kroimy w krążki/piórka, paprykę w drobną kostkę.

4. Na talerzu układamy warstwę sałaty, na niej tuńczyka, paprykę, cebulkę, oliwki, mieszamy, na na końcu układamy jajka pokrojone w ćwiartki.

5. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

6. Gotową sałatkę polewamy sosem. Można też zamiast tego doprawić sałatkę solą, pieprzem i oregano oraz polać oliwą.

Sałatka nicejska

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • ok. 25 czarnych oliwek
  • 1/2 op. rukoli lub miksu sałat
  • 1/2 op. pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 rzodkiewki
  • kilka kaparów
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ew. szczypiorek

1. Na talerzach wykładamy zieleninę, ugotowane i pokrojone jajka, kawałki tuńczyka, oliwki, rzodkiewki pokrojone w plasterki i kapary.

2. W osobnej miseczce łączymy oliwę z musztardą, doprawiamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje