Domowe rybne sałatki na różne okazje

Najlepsze imprezowe przekąski obok koreczków i małych kanapeczek? Oczywiście - sałatki. Lekkie, smaczne, szybkie w wykonaniu. Można przygotować ich całą górę i nakarmić gości do syta. Tym razem przedstawiamy kilka propozycji dla miłośników morskich smaków.

Sałatka z łososiem to sycąca witaminowa bomba
Sałatka z łososiem to sycąca witaminowa bombaINTERIA.PL

Oto nasze ulubione, sprawdzone przepisy na rybne sałatki, które zrobią furorę podczas rodzinnych spotkań (i nie tylko). Kierowaliśmy się prostym kluczem - musiały być proste do zrobienia i pyszne.

Sałatka z łososiem

1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy filet łososia w całości, z obu stron. Gdy będzie już miękki, dzielimy go na patelni przy pomocy drewnianej szpatułki na niewielkie kawałeczki. Chwilę je smażymy. Gotową rybę zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestudzenia.

2. Jajka gotujemy na twardo, gotowe studzimy, obieramy i kroimy dość drobno.

3. Sałaty z miski starannie opłukujemy na sicie, umieszczamy w większej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka (pokrojonego w półplasterki lub ćwiartki) i rzodkiewki (również pokrojone w półplasterki lub w ćwiartki) oraz jajka i łososia w kawałkach. Całość podlewamy trzema lub czterema łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy, mieszamy. Chłodzimy przed podaniem, dekorujemy rzeżuchą (lub inną zieleniną).

Sałatka z tuńczykiem

Nietypowe, ale bardzo apetyczne połączenie smaków
Nietypowe, ale bardzo apetyczne połączenie smakówINTERIA.PL

1. Ser i ananasa kroimy w kostkę (o ile ten nie jest już pokrojony), łączymy je w misce z odsączoną kukurydzą i tuńczykiem, którego dodatkowo rozgniatamy lekko widelcem. 

2. Do składników w misce dodajemy dwie-trzy łyżki majonezu oraz dwie łyżeczki musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy całość suszoną natką i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut.

Z tuńczykiem i jajkami

Mnogość kolorów i smaków
Mnogość kolorów i smaków123RF/PICSEL

1. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do przestygnięcia, gdy to nastąpi - obieramy je.

2. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem. 

3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, cebulkę kroimy w krążki/piórka, paprykę w drobną kostkę.

4. Na talerzu układamy warstwę sałaty, na niej tuńczyka, paprykę, cebulkę, oliwki, mieszamy, na na końcu układamy jajka pokrojone w ćwiartki.

5. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

6. Gotową sałatkę polewamy sosem. Można też zamiast tego doprawić sałatkę solą, pieprzem i oregano oraz polać oliwą.

Sałatka nicejska

Białko i warzywa? Połączenie doskonałe!
Białko i warzywa? Połączenie doskonałe!123RF/PICSEL

1. Na talerzach wykładamy zieleninę, ugotowane i pokrojone jajka, kawałki tuńczyka, oliwki, rzodkiewki pokrojone w plasterki i kapary.

2. W osobnej miseczce łączymy oliwę z musztardą, doprawiamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas