Domowe truskawkowe ptasie mleczko
Takim deserem można zaskoczyć gości w czerwcowy weekend. Ptasie mleczko truskawkowe - łatwe do przyrządzenia, a efekt... sami spróbujcie

Do przygotowania deseru potrzebujemy: Kilograma świeżych, dojrzałych truskawek, 6 łyżek cukru trzcinowego, 250 ml wody, 6-7 łyżeczek żelatyny, puszkę niesłodzonego, skondensowanego mleka oraz dwie garście migdałów.
Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i dokładnie rozpuszczamy, mieszając. Dodajemy 4 łyżki cukru. Umyte truskawki obieramy z szypułek. 1/2 kg truskawek miksujemy z 2 łyżkami cukru. Łączymy z przestudzoną żelatyną. Dolewamy mleko skondensowane, cały czas miksując.
Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i przesypujemy zmielonymi migdałami. W schłodzonej salaterce układamy na dnie truskawki. Delikatnie zalewamy masą truskawkową i wstawiamy do lodówki do stężenia.