Domowe z jagodami
Pyszne pierogi.
Ciasto: 35 dag mąki
- 1 jajko, 2/3 szklanki wody, szczypta soli,
Nadzienie:
- 60 dag jagód,
- 5 dag bułki tartej,
- łyżeczka cukru,
- masło do polania,
- kubeczek śmietanki kremówki,
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miseczki, dodaj mleko i szczyptę soli, wbij jajko. Zagnieć ciasto.
2. Rozwałkuj je na placek grubości około 3 mm, szklanką powycinaj placuszki.
3. Przygotuj farsz: jagody przebierz, opłucz, osącz. Posyp bułką tartą i cukrem. Łyżeczką nakładaj po porcji na placuszki. Składaj je na pół i zalepiaj brzegi.
4. Zagotuj 2-3 l wody, lekko osól. Pierogi wrzucaj porcjami na wrzątek, zamieszaj. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Śmietankę ubij na półsztywno (możesz dosypać cukier waniliowy). Pierogi podaj polane stopionym masłem, obok ustaw śmietankę.
Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 670 kcal.