Domowy andrut

Najlepsze słodycze to te zrobione samodzielnie w domu. Dziś przepis na pyszny andrut.

Domowy jest najlepszy!
Domowy jest najlepszy! 123RF/PICSEL

Łyżkę masła odłożyć, resztę zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z masą maślaną. 2/3 czekolady stopić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Skórkę pomarańczową posiekać jak najdrobniej, wymieszać z całością. Wafle posmarować masą, przykrywać kolejnym, smarować masą itd. - powinno być ok. 6 warstw. Ostatnią, wierzchnią warstwę pozostawić suchą. Przycisnąć deską, obciążyć, schładzać ok. 2 godzin.

Resztę czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Brzegi zastudzonych wafli posmarować twarożkiem i obsypać wiórkami czekoladowymi. Resztki wiórków roztopić z odłożonym masłem, utrzeć, polać wafle z wierzchu. Schłodzić. 

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas