Domowy kebab
Zdrowsza wersja typowego dania typu fast food. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Przygotowanie własnego ciasta na bułkę wydaje się dość pracochłonne, ale na pewno się opłaca - gotowe bułki i placki na kebab nie równają się z tymi domowymi.

Ciasto:
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 400 g mąki pszennej
- 1 op. suchych drożdży (ok 5-7 g)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
Farsz:
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 pomidory
- 1 świeży ogórek
- 1 ogórek kiszony
- 2-3 garście kapusty pekińskiej lub sałaty (pasuje lodowa, strzępiasta lub zwykła)
- sól, pieprz
- keczup
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Sos jogurtowo-czosnkowy
Składniki
- 1 kubeczek jogurtu (ok. 170 ml)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
1. Sos: jogurt łączymy w miseczce z dwiema łyżkami majonezu, rozdrobnionymi ząbkami czosnku i łyżeczką musztardy. Dodajemy pieprz i sok z cytryny, mieszamy. Chłodzimy powstały sos w lodówce.2. Mleko lekko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki do miseczki, dodajemy połowę mąki, drożdże i szczyptę cukru. Ostawiamy całość w ciepłe miejsce na ok. 30 min., przykrywamy ściereczką.3. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z pozostałym mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Powinno odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodatkowo podsypujemy je mąką. Gotowe przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, by wyrosło.4. Mięso kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na oleju. 5. Warzywa do farszu kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. 6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy obie na stolnicy, smarujemy koncentratem pomidorowym. Nakładamy do obu usmażone mięso, sklejamy przeciwległe rogi tworząc "otwartą kieszonkę". Zapiekamy kebaby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 min.7. Do kieszonek z mięsem dokładamy warzywa, polewamy całość keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym.