Domowy kebab
Zdrowsza wersja typowego dania typu fast food. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Przygotowanie własnego ciasta na bułkę wydaje się dość pracochłonne, ale na pewno się opłaca - gotowe bułki i placki na kebab nie równają się z tymi domowymi.
Ciasto:
Farsz:
Sos jogurtowo-czosnkowy
1. Sos: jogurt łączymy w miseczce z dwiema łyżkami majonezu, rozdrobnionymi ząbkami czosnku i łyżeczką musztardy. Dodajemy pieprz i sok z cytryny, mieszamy. Chłodzimy powstały sos w lodówce.
2. Mleko lekko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki do miseczki, dodajemy połowę mąki, drożdże i szczyptę cukru. Ostawiamy całość w ciepłe miejsce na ok. 30 min., przykrywamy ściereczką.
3. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z pozostałym mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Powinno odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodatkowo podsypujemy je mąką. Gotowe przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, by wyrosło.
4. Mięso kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na oleju.
5. Warzywa do farszu kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy obie na stolnicy, smarujemy koncentratem pomidorowym. Nakładamy do obu usmażone mięso, sklejamy przeciwległe rogi tworząc "otwartą kieszonkę". Zapiekamy kebaby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 min.
7. Do kieszonek z mięsem dokładamy warzywa, polewamy całość keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym.