Reklama

Domowy keczup

Domowy keczup, z uwagi na minimalistyczny skład, jest o wiele zdrowszy od swoich sklepowych odpowiedników. Bonus - jest też od nich o wiele smaczniejszy. Domowy keczup może szybko stać się twoim ulubionym.

Składniki

  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz ziołowy, sól
  • oregano
  • papryka ostra mielona
  • opcjonalnie:
  • odrobina chilli
  • tabasco
  • curry
  • zielona pietruszka do dekoracji

Domowy keczup - przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W rondelku lub na średniej patelni smażymy na oleju cebulę (do momentu zeszklenia). Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. 

Do podsmażonej cebuli i czosnku dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go i dolewamy powoli półtorej szklanki zimnej wody. Gdy sos się zagotuje, wsypujemy wszystkie przyprawy. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, studzimy. Powstały sos można zblendować, jeśli lubimy jednolitą konsystencję (bez wyczuwalnej cebuli).

Sprawdź też inne przepisy:

Reklama

Sos chimichurri

Domowy sos BBQ

Sos serowy

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama