Domowy kisiel i budyń
Proste przepisy na domowe desery
Budyń
1,5 szkl. mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. 1/2 szkl. mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną oraz pszenną (po 1 łyżeczce). Wlej do gotującego się mleka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Napełnij nim pucharki do 2/3 wysokości. Uzupełnij musem brzoskwiniowym.
Kisiel
W 1/2 szkl. zimnej wody rozprowadź 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 25 dag mrożonych drobnych owoców (np. malin, jagód, truskawek) zalej 1,5 szkl. wody. Dodaj cukier do smaku (ok. 2 łyżek). Gotuj 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewaj rozprowadzoną mąkę. Gotuj 2 min, mieszając.
Budyń posyp startą czekoladą, granulowanym słodkim kakao albo cynamonem. Kisiel świetnie smakuje z kleksem śmietany - zarówno słodkiej, jak i kwaśnej. Oba desery podawaj na ciepło lub na zimno.