Domowy pasztet z łososia
Taki pasztet zrobisz w domu, bez wielkiego wysiłku. Smakuje wybornie i co ważne - jest zdrowy!

Składniki
- 50 dag świeżego łososia,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól l biały pieprz.
1. Łososia umyj, osusz i pokrój w kostkę.
2. Do miski włóż łososia dodaj sok z cytryny, gałkę oraz koncentrat, wymieszaj. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem. Dodaj jajko, połowę śmietanki kremówki i kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej łososiową masę. Foremkę przykryj folią aluminiową. Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki.