Reklama

Reklama

Domowy pasztet z łososia

Taki pasztet zrobisz w domu, bez wielkiego wysiłku. Smakuje wybornie i co ważne - jest zdrowy!

Składniki

  • 50 dag świeżego łososia,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól l biały pieprz.

1. Łososia umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Reklama

2. Do miski włóż łososia dodaj sok z cytryny, gałkę oraz koncentrat, wymieszaj. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem. Dodaj jajko, połowę śmietanki kremówki i kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej łososiową masę. Foremkę przykryj folią aluminiową. Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Dowiedz się więcej na temat: pasztet z łososia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje