Domowy syrop na przeziębienie

article cover
123RF/PICSEL

Domowy syrop na przeziębienie

Cytryny sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Pokroić je na cienkie plastry i usunąć z nich pestki.
Cytryny sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Pokroić je na cienkie plastry i usunąć z nich pestki. 123RF/PICSEL
Zawarte w syropie cytryna i miód wzmocnią prozdrowotne działanie imbiru oraz poprawią smak tego naturalnego leku. W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Profilaktycznie wystarczy jedna łyżka na dobę.
Zawarte w syropie cytryna i miód wzmocnią prozdrowotne działanie imbiru oraz poprawią smak tego naturalnego leku. W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Profilaktycznie wystarczy jedna łyżka na dobę.123RF/PICSEL
Po 24 godzinach możemy cieszyć się gotowym syropem. Najlepiej przyjmować go bezpośrednio ze słoika lub dodawać do wody czy herbaty.
Po 24 godzinach możemy cieszyć się gotowym syropem. Najlepiej przyjmować go bezpośrednio ze słoika lub dodawać do wody czy herbaty.123RF/PICSEL
Składniki na syrop imbirowy: 2 cytryny, najlepiej ekologiczne, miód, korzeń imbiru o długości ok. 4 cm
Składniki na syrop imbirowy: 2 cytryny, najlepiej ekologiczne, miód, korzeń imbiru o długości ok. 4 cm 123RF/PICSEL
Imbir obrać ze skorki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego słoika wlać dwie łyżki miodu, następnie umieścić 3-4 plastry cytryny i na koniec dwie łyżeczki startego imbiru. Czynności te powtarzać, dopóki składniki nie pokryją ¾ słoika. Na końcu całość zalać miodem. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawiamy do lodówki.
Imbir obrać ze skorki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego słoika wlać dwie łyżki miodu, następnie umieścić 3-4 plastry cytryny i na koniec dwie łyżeczki startego imbiru. Czynności te powtarzać, dopóki składniki nie pokryją ¾ słoika. Na końcu całość zalać miodem. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawiamy do lodówki.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?