Reklama

Reklama

Doro wat. Jajka z kurczakiem po etiopsku

Kuchnia etiopska nie cieszy się dużą popularnością w Polsce. Dzięki tej recepturze stanie się inaczej. Wypróbuj potrawkę z kurczaka z gotowanymi jajami.

Składniki

  • 3 szklanki siekanej cebuli
  • masło
  • pieprz kajeński
  • słodka papryka
  • mielony imbir
  • kurczak ( najlepiej zagrodowy)
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 6 jaj na twardo

Cebulę zeszklij w rondlu, dodaj masło i przyprawy, zalej szklanką wody i mieszaj, aż zaczną oddawać intensywny aromat. 

Kurczaka pokrój na kawałki, zalej wodą zmieszaną z sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans. Po zmieszaj je z cebulą i duś na małym ogniu, uzupełniając odparowującą wodę. 

Pod koniec dodaj w całości jaja i podgrzej w sosie razem z kurczakiem.

***

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kurczak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje