Reklama

Reklama

Dorsz, makrela i łosoś w nowej smakowitej wersji

Zajadamy się nimi w czasie wakacji nad morzem. Bez nich letni wypoczynek smakuje jakby mniej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nimi także po powrocie do domu. Sprawdź, jakie wspaniałe dania można z nich wyczarować!

Zapiekanka warzywna z dorszem

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 duże filety z dorsza
  • 1 duży pęczek włoszczyzny
  • 2 duże jajka
  • 1 szkl. śmietany 22 proc.
  • 10 dag tartego parmezanu

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła do dań włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Dorsza opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Podziel na porcje. Posyp solą i pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz. Por potnij w plasterki, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj. Włoszczyznę wymieszaj z cebulą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. 

2. Rozmaryn umyj, oderwij igiełki, drobno je posiekaj i dodaj do warzyw. Formę posmaruj masłem. Ustaw w niej pionowo kawałki dorsza. Rybę obłóż warzywami. Jajka roztrzep ze śmietaną i serem. Przypraw do smaku. Polej tym składniki w formie. Piecz 30 minut w 180 st. 

Reklama

Dobre rady kucharza

Warzywa po rozdrobnieniu nie powinny być już płukane ani moczone, bo powoduje to ubytek witamin i rozpuszczalnych w wodzie soli mineralnych. 

Jeśli nie przepadasz za intensywnym zapachem morskich ryb, mocz je w mleku przez co najmniej 1 godzinę. Po takiej kąpieli rybę opłucz, osusz i przypraw. 

Sosy wymieszane z makaronem źle znoszą mrożenie, a kluski po rozmrożeniu robią się gumowate. Dlatego tego typu dań lepiej nie przyrządzaj na zapas. 

Sałatka z makrelą i ziemniakami

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 60 dag niewielkich ziemniaków
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu

Składniki - przyprawy i zioła:

  • garść młodych listków szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj. Gotuj je przez 15 minut w mundurkach w posolonej wodzie. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Oddziel mięso ryby od kręgosłupa, usuń ości. Szpinak oraz roszponkę umyj, listki dobrze osusz. 

2. Ziemniaki odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, ew. obierz z łupinek. Pokrój je na połówki. Jogurt wymieszaj z majonezem i cebulą. Przypraw solą i pieprzem. Sosem skrop ziemniaki i rybę. Przemieszaj. Posyp szpinakiem i roszponką.

Krokieciki z łososiem

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag fileta z łososia (bez skóry)
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 ml porto
  • 3 łyżki zielonych oliwek

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w osolonym wrzątku. Łososia ugotuj w wodzie z dodatkiem soli (10 minut). Cebulę obierz, posiekaj. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Oliwki drobno pokrój. 

2. Rybę wyjmij z wywaru, rozdrobnij, wymieszaj z piure z ziemniaków. Dodaj cebulę, jajka, porto, oliwki i posiekane zioła. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Uformuj owalne krokieciki. Smaż je na oleju (ok. 5 minut). Podawaj z duszonymi warzywami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: dorsz | makrela | łosoś

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje